Diari La Veu del País Valencià
Els extreballadors de RTVV, víctimes de la hipocresia i la incompetència
Cada vegada està més clar que la reobertura de RTVV es convertirà en una macedònia judicial de dimensions siderals. El pitjor és que quasi tots els conflictes que ens esperen molt a la vora es podrien evitar amb un mínim de sentit comú i voluntat política. Este govern ha perdut i ens ha fet perdre un any navegant entre la improvisació, la hipocresia i la incompetència. Tindrem temps de sobra per parlar de les qüestions tècniques que implica el debat sobre RTVV, hui el que volem és dibuixar el circ.

PRIMER ACTE: TOT EL PODER PER A LES CORTS

El Consell mai no ha volgut saber res dels extreballadors de RTVV. De fet, el president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha rebut ni una sola vegada el Comité d’Empresa malgrat que tots els divendres ha estat concentrant-se a les portes del seu despatx demanant parlar amb ell. Durant la campanya electoral era ell qui buscava el Comité. Ara és el Comité el que el busca a ell. La diferència és que el president sempre fou ben acollit i ara, una vegada en el Govern, no s’ha dignat a dir-li ni bon dia.
Mónica Oltra tampoc no s’ha reunit amb el Comité d’Empresa ni una vegada, però sí que ens ha dit bon dia, ens ha passat la mà per l’esquena i algú afirma que fins i tot li ha vist brollar alguna llagrimeta de solidaritat. Però al mateix temps que feia això per davant, en els corredors del Palau es referia als extreballadors de forma despectiva anomenant-los “els herois de RTVV”. Salvar la gent està molt bé, però als herois no cal salvar-los perquè se salven ells sols.

L’excusa de Puig i Oltra per castigar-nos amb la seua indiferència era que el tema RTVV era cosa de les Corts i que ells farien el que digueren les Corts.

SEGON ACTE: ES DESCONSENSUA LA LLEI CONSENSUADA

Ens botarem la quantitat de documents que s’han presentat i hem presentat en les Corts, les compareixences que hem fet, les reunions que hem mantingut i l’aparent sintonia que ha existit entre el Comité d’Empresa i els portaveus dels grups parlamentaris. El que cal destacar és que, com a fruit de tot l’esmentat, es va arribar a una Proposició de llei firmada per PSPV, Compromís i Podem. El text conté tres punts referits als extreballadors de RTVV que rebaixen de forma substancial els plantejaments realitzats pel Comité d’Empresa. Entre altres coses perquè entre el PSPV, Compromís i Podem hi havia diferències sobre el tractament a donar als extreballadors. Tanmateix, després d’un estira i arronsa, van arribar a un consens entre ells que es va plasmar en la firma conjunta de la Proposició de llei que ara es debat en les Corts.

Els extreballadors no teníem motius per a estar satisfets amb la Proposició de llei en considerar que era clarament insuficient. El que no podíem imaginar és que els mateixos que la van firmar anaven a buidar-la encara més de contingut a través d’esmenes.

Socialistes i Compromís, en un acte de deslleialtat, han fet una aliança per a desdibuixar la llei que ells mateixos havien firmat i presentat. Podem, davant el trencament del consens n’ha presentat una altra més pròxima als plantejaments dels extreballadors.

Antonio Montiel, com a portaveu de Podem, sabrà si té motius extres per a queixar-se de l’actual situació. Ho diem perquè hores abans de la investidura de Ximo Puig va fer firmar al PSPV i Compromís un escrit en el qual delegaven en ell la responsabilitat de fer la llei de RTVV. Es tracta d’un document que mai no s’ha fet públic però que és evident que ha quedat en paper mullat.

L’ EXCUSA MÉS HIPÒCRITA MAI NO CONTADA

Socialistes i Compromís justifiquen el gir de 180 graus que han donat en base a l’existència d’un informe del Consell Jurídic Consultiu que qüestiona els suposats avantatges que la Proposició de llei dóna als extreballadors. No entrarem en detalls. Simplement volem deixar constància que es tracta d’un informe sense cap rigor i que tant el portaveu del grup socialista, Manolo Mata, com el de Compromís, Fran Ferri saben que és així. I ho saben perquè el Comité d’Empresa ho ha debatut amb ells i no poden negar que restituir els drets als extreballadors de RTVV a través de la llei és perfectament possible i viable. No podran negar-ho.

Però el que resulta escandalós no és que el Consell Jurídic Consultiu on pastura Francisco Camps realitze un informe sobre la llei. El que és escandalós és que este no l’havia demanat ningú en les Corts ni era cap requisit per a tirar endavant el tràmit parlamentari.

EL CONSELL TIRA LA PEDRA I AMAGA LA MÀ

Qui havia demanat un informe al Consell Jurídic Valencià no foren les Corts sinó el Consell. El mateix Consell que deia que la llei de RTVV era competència única i exclusiva del Parlament Valencià. El mateix Consell on Ximo Puig i Mónica Oltra justificaven que no rebien el Comité d’Empresa perquè el nostre interlocutor estava en les Corts. A això se li diu tirar la pedra i amagar la mà.

Ja sabem que el Consell va demanar l’informe al Consell Jurídic Consultiu sense més objectiu que posar pals en les rodes d’una llei ja de per si insuficient i obligar els portaveus socialista i de Compromís a trencar l’acord al qual havien arribat amb Podem. Però, qui concretament fou el que proposà demanar l’informe? Tenim la resposta perquè en el mateix informe el Consell Jurídic Consultiu diu que la “consulta facultativa” (és a dir ni obligatòria ni preceptiva sinó discrecional, opcional i lliure) ha sigut “formulada pel secretari sutonòmic de Presidència per delegació del president de la Generalitat”, és a dir, Andreu Ferrer.

El més curiós del cas és que l’objectiu de l’informe era limitar els mèrits dels extreballadors per a tornar a RTVV i defensar que estos passaren per unes noves oposicions. Diguem curiós perquè el seu company, el secretari autonòmic de Comunicació, José María Vidal, és extreballador de RTVV i dóna la circumstància que va aconseguir entrar en plantilla a través d’un concurs de mèrits sense passar per una oposició.

Amb aquests draps, quin vestit es pot fer?

Intersindical-RTVV

Comparteix

Icona de pantalla completa