Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià té el deute més alt de tot l’Estat
EFE / RedactaVeu / Madrid / València

Segons les dades publicades hui pel Banc d’Espanya, el País València ha incrementat el seu deute en el primer trimestre un 35,88% pel que fa al mateix període de 2012, mentre que Catalunya ho ha fet en un 19,98% i Madrid en un 32,39%.

El deute del conjunt de les administracions públiques va créixer el 19,09% en el primer trimestre de 2013 respecte al mateix període de l’any anterior i va aconseguir 922.828 milions d’euros, la qual cosa equival al 88,2% del PIB, el nivell més alt de tota la sèrie històrica.

El major augment de l’endeutament en termes absoluts correspon a l’administració central, que ha passat de tenir un deute de 655.365 milions d’euros en el primer trimestre de 2012 a 796.817 milions entre gener i març de 2013, equivalent al 76,2 % del PIB.

No obstant açò, el major increment en termes relatius ha sigut per a les comunitats autònomes, el deute de les quals s’ha incrementat un 29,51%, en passar de 146.395 milions a 189.589 milions en el primer trimestre, equivalent al 18,1 % del PIB, la qual cosa suposa també un rècord en el nivell d’endeutament de les autonomies.

El menor creixement ha sigut per a l’endeutament dels ajuntaments, que es va incrementar el 16,1% en el primer trimestre d’enguany fins als 42.795 milions d’euros, la qual cosa equival al 4,1% del PIB. Del nivell d’endeutament de les corporacions locals, que no és el més alt de tota la sèrie històrica, es desprèn que entre gener i març ha tornat a repuntar respecte a l’últim trimestre de 2012, quan sumava dos trimestres consecutius de disminució.

En termes relatius el País Valencià, se situa en primer lloc, amb un deute equivalent al 29,1% del PIB, i li segueixen Castella-La Manxa1%), Catalunya (25,7%), Illes Balears (21,8%), Múrcia(17,5%) i la comunitat Foral de Navarra (17,1%).

Del deute dels municipis, destaca la de Madrid, que ascendeix a 7.455 milions d’euros, enfront dels 6.733 milions del primer trimestre de 2012. El deute madrileny és molt superior a la de la resta de les grans capitals, ja que la de Barcelona va sumar 1.140 milions d’euros entre gener i març de 2013, la de València va ascendir a 968 milions i la de Saragossa i Màlaga a 904 milions i 729 milions, respectivament.

Morera: “El nivell de deute demostra que Fabra és un perill per al benestar del poble valencià”

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que el president de la Generalitat Valenciana “hauria de comparéixer amb caràcter d’urgència al parlament valencià per a donar explicacions verídiques de per què som l’autonomia més endeutada, respecte al PIB i en termes relatius i la segona amb més deute absolut. Sens dubte, les dades del primer trimestre confirmen el desastrós govern d’Alberto Fabra, qui haurà d’explicar per a què han valgut les seues brutals retallades, acomiadaments i mesures de presumpta austeritat, que no ens han servit per a res”.

Segons ha denunciat Morera, “el govern central no envia recursos per atendre les necessitats més bàsiques del poble valencià i la prova a açò és que no rebem ni el 80% del que deuríem de rebre per atendre la sanitat pública, per exemple, i eixe incompliment per part del govern central és una vulneració flagrant de la Constitució i de l LOFCA, que al seu article segon diu que les competències transferides han d’estar convenientment finançades. Açò és una estafa del govern central, amb la complicitat del govern valencià”.

Sanz (EU): “El continu increment del deute demostra que el Consell no té cap control sobre aquest”

La coordinadora d’EUPV i síndica en Les Corts, Marga Sanz, ha assenyalat que la situació econòmica de les arques autonòmiques “és summament crònica, i el més greu és que aquestes estan en mans de dolents gestors que han perdut absolutament el control i ni tan sols poden retenir el deute. Aquest continua pujant i Fabra lluny d’assumir responsabilitats, amaga el cap, covard per exigir el finançament que li pertoca al País Valencià”.

La parlamentària d’EUPV exigeix al president que done explicacions a Les Corts sobre aquesta situació “i sobre quines mesures pensa prendre per rebaixar aquestes xifres”.

La parlamentària d’EUPV reclama al Consell amb urgència que negocie amb el Govern un nou sistema de finançament i exigisca el deute històric.

“És incomprensible i desesperant veure que Fabra no actua, i que està amb el cap baixat davant Rajoy. És una exigència inajornable, perquè d’altra manera l’endeutament anirà a més, fent insuportable el cost del mateix, que es traduirà en més retallades, més interessos financers i en una situació insostenible per a les arques valencianes”, adverteix.

Puig (PSPV): “El PP té absolutament descontrolada la situació”

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha constatat que la Generalitat Valenciana té un “problema gravíssim de viabilitat” després de conéixer-se que el deute ha arribat als 29.037 milions d’euros en el primer trimestre de l’any i el PP té “absolutament descontrolada la situació”.

Així, ha lamentat que “una vegada més” el País Valencià “encapçala” el rànquing del deute ja que ha augmentat un 35,66%, sis punts per damunt de la mitjana autonòmica, situada al 29%. En aquest sentit, ha insistit que el País Valencià és la regió “del 30%”. “Del 30% de l’atur, del 30%, i del 30% d’exclusió”, ha assenyalat.

Per aquesta raó, ha recalcat que cal una “alternativa global” ja que el PP té “absolutament descontrolada la situació” malgrat “les retallades i els préstecs de Madrid, que l’únic que fan és augmentar les dificultats futures”. “Hi ha un embolic fonamental”, ha constatat.

A més, ha assenyalat que “els proveïdors no cobraran fins a setembre” ja que “el mannà del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) mai se sap quan arribarà”. “La Generalitat és una màquina de crear aturats i destruir empreses”, ha lamentat.

Comparteix

Icona de pantalla completa