Diari La Veu del País Valencià
Els ciutadans participen en els pressupostos
Els Pressupostos Participatius trien els projectes que s’executaran l’any 2014

Accessibilitat, zones per a gossos, instal·lacions d’energies renovables i urbanització de solars són les actuacions a incloure al Pressupost Municipal

Ahir va tindre lloc la reunió de la Mesa de Ciutat dins el procés de Pressupostos Participatius que ha posat en pràctica l’Ajuntament d’Alcoi, una Mesa en la qual estaven representats els delegats i delegades que han estat triats a les diferents assemblees que s’han fet als barris per a posar en comú les conclusions d’aquestes assemblees, exposar quins són els projectes que han proposat els veïns a cada reunió, i triar quins d’ells són els que s’inclouran al Pressupost Municipal de 2014, amb una partida de 250.000 euros per a executar aquestes iniciatives. Les actuacions a incloure, doncs, són les següents:

1. Pla integral d’accessibilitat.
75.000 EUROS D’INVERSIÓ
+ 21.000 EUROS APROX. PER COBRIR LA DESPESA DE LA PRIMERA FASE DEL PROJECTE PLA D’ACCESSIBILITAT (DIAGNÒSTIC TÈCNIC SOBRE ACTUACIONS NECESSÀRIES)

2. Adequació de solars al carrer Victor Espinós, Parc de la Zona Nord, Parc del Romeral, entre d’altres, com a zones de passeig de gossos i d’altres animals de companyia
70.000 EUROS D’INVERSIÓ

3. Instal·lació d’energia solar tèrmica i caldera de biomassa per a la producció d’aigua calenta sanitària al Poliesportiu Francisco Laporta i Camps del Serpis
35.000 EUROS D’INVERSIÓ

4. Urbanització bàsica del carrer Caseta Català.
10.000 EUROS D’INVERSIÓ

5. Reurbanització Placeta les Eres i voltants.
60.000 EUROS D’INVERSIÓ

Cal assenyalar que a més dels 250.000 euros previstos en un principi, l’alcalde i regidor d’Hisenda Toni Francés es va comprometre a incloure una partida més dins aquest procés: 21.000 euros per realitzar la primera fase del Pla d’Accessibilitat de la ciutat, el qual servirà per detectar totes les actuacions necessàries al terme municipal per tal d’eliminar les barreres arquitectòniques existents. Tal i com explica el coordinador del procés, Cristian Santiago, “l’alcalde va explicar que ja s’està treballant junt a l’associació Avanzar en un pla d’eliminació de barreres arquitectòniques, però això no lleva que una de les actuacions prioritàries per a la ciutat siga precisament l’eliminació efectiva d’aquestes barreres i la millora de l’accessibilitat. I, complementàriament, un estudi que ens ajude a detectar tots els problemes existents per a poder solucionar-los”.

A més dels delegats, a la reunió van assistir representants del principal grup de l’oposició municipal, el propi coordinador del procés Cristian Santiago, el regidor de Participació Paco Agulló i l’alcalde Toni Francés, entre d’altres. També el coordinador del Departament de Medi Ambient Vicent Galbis, ja que entre les conclusions del Procés de Participació que s’acaba de portar a terme dins el Consell de Medi Ambient, s’apuntava la possibilitat de que algunes de les prioritats del Pla d’Acció Local de l’Agenda 21 foren incorporades al procés de Pressupostos Participatius. Segons Cristian Santiago, “dues de les iniciatives apuntades des de Medi Ambient es van incloure, ja que els delegats van considerar idònies les accions a desenvolupar. Per una banda, la instal·lació d’equips d’energia solar tèrmica i caldera de biomassa per a l’aigua calenta del Poliesportiu; i d’altra, una actuació que ja estava entre les prioritats de la majoria d’assemblees, que no és altra que habilitar espais per a passeig dels gossos”.

Santiago valora la reunió d’ahir indicant que “va ser un acte de ciutadania en el qual tots els assistents van mostrar una consciència col·lectiva i van pensar i actuar en benefici de totes i tots. Voldria agrair la participació de totes les persones que han assistit a les assemblees, i especialment dels delegats i delegades que ahir van triar les actuacions, i que a més ara formaran una comissió que s’encarregarà del seguiment d’aquestes iniciatives per comprovar que efectivament s’executen al llarg del 2014. S’ha instituït un grup humà molt valuós, i alhora un instrument per a desenvolupar la democràcia participativa i directa, la qual cosa és molt important per a que es consolide aquest model. Després d’aquesta primera experiència hem d’avaluar el que s’ha fet bé i també què s’ha fet malament de cara a millorar-ho l’any vinent, però el que de veritat és important de tota aquesta iniciativa és que a partir d’ara les iniciatives s’incloguen als pressupostos, i que es porten a terme de forma real i efectiva per a que tots els ciutadans comproven que paga la pena prendre part en aquests programes i que el que ens transmet la ciutadania no cau en l’oblit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa