Diari La Veu del País Valencià
El PSPV encarrega un ‘Pla de Sostenibilitat’ per traure el País Valencià de la crisi
RedactaVeu / País Valencià

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha plantejat a un equip econòmic compost per experts, “l’elaboració d’un Pla de Sostenibilitat de la Generalitat”. Per a açò, ha explicat que aquest equip del qual forma part, entre d’altres, l’eurodiputat i vicepresident del Grup socialista en el Parlament Europeu, Enrique Guerrero, “haurà d’estudiar amb profunditat on estem i com podem eixir d’aquesta crisi; a través de recursos de caràcter financer i fiscal; i quin tipus de reestructuracions cal fer perquè la Generalitat torne a ser un agent movilitzador dels recursos d’aquesta societat”. Sobre aquest tema, ha insistit que la Generalitat en aquests moments “és un absolut obstacle per al creixement i desenvolupament econòmic dels valencians”.

Puig, que ha mostrat la seua preocupació “com a socialistes i ciutadans” per la situació que viu la nostra societat i “el problema gravíssim de viabilitat de la Generalitat”, s’ha referit a les últimes dades sobre el deute fetes públiques pel Banc d’Espanya, per a lamentar que el País Valencià estiga una altra vegada al capdavant. De la mateixa manera, ha destacat que “el pitjor és la seua evolució” ja que el deute en el seu conjunt ha crescut el 29,5% respecte al mateix període del 2012 mentre al País Valencià ha sigut del 35,88%, 6 punts per sobre de la mitjana. D’aquesta manera, ha sostingut que “la situació del nostre territori, del 30% d’atur, el 30% de deute i el 30% d’exclusió” és la que ha portat al PSPV a presentar “una alternativa global que aquest país necessita, el nou projecte per al País Valencià”.

En aquesta línia, el dirigent socialista ha manifestat que “el PP té en aquests moments absolutament descontrolada la situació” al mateix temps que ha destacat que ni les retallades de Rajoy ni les de Fabra estan servint per a atallar aquesta situació. Pel que fa als diners que arriben de Madrid, ha dit que “els préstecs de Rajoy l’única cosa que fan és posar-nos en una situació de major dificultat futura”.

Sobre el finançament, ha exposat que “cal posar damunt del tauler tota la despesa pública”, la de l’Estat, la de les comunitats autònomes i la dels ajuntaments; i “veure en funció de les prioritats d’acció política, en definitiva dels ciutadans, com es reparteix finalment la despesa”. Igualment, ha puntualitzat que “una qüestió fonamental del sistema autonòmic és que ha de ser clar, transparent i que tots els ciutadans sàpiguen exactament qui aporta i en concepte de què aporta. I el que és clar és que en aquests moments el finançament a l’Estat espanyol és molt desigual”, cosa que, segons ha subratllat, “cal analitzar i donar-li una resposta coherent i igualitària”.

Comparteix

Icona de pantalla completa