Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana atendrà casos de famílies que es quedaran sense dret a que els seus fills estudien en valencià
RedactaVeu / València

El 20 d’abril, Pedreguer a la Marina Alta va fer el tret d’eixida de les 18 Trobades d’Escoles en Valencià, que han recorregut les comarques valencianes sota el lema la veu del teu poble fins a hui a Faura, al Camp de Morvedre.

Escola Valenciana estima una participació de vora 200.000 persones que s’han donat cita als diferents pobles i ciutats que han acollit les festes per la llengua que cada Coordinadora de l’entitat ha organitzat a la seua comarca amb la col·laboració dels centres educatius, la majoria dels ajuntaments on s’han celebrat i col·lectius comarcals i locals de cada zona.

L’entitat cívica es prepara ara per a atendre casos de famílies que es quedaran sense el dret a que els seus fills estudien en valencià. Escola Valenciana recorda també que, en la recta final del curs, l’Administració educativa encara no ha aprovat la catalogació lingüística en secundària i denuncia la supressió de línies en valencià en alguns instituts per al pròxim curs.

“El gran puntal de les Trobades és la capacitat per implicar les escoles i els instituts que treballen a consciència per un ensenyament en valencià i de qualitat, per fer que els docents i les AMPES siguen part activa de cada festa per la llengua amb l’organització de tallers i activitats. Les festes per la llengua són espais que donen cabuda també a les associacions locals i comarcals de cada zona amb l’objectiu de reforçar una cohesió social entorn a la defensa i la promoció del valencià des de l’ensenyament, l’àmbit que ha aconseguit, gràcies a l’esforç de base de famílies i docents, els millors resultats de normalització lingüística al nostre País”, ha valorat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Trobada d’Alberic

En total s’han realitzat desenes d’actes per trobada a cada comarca, lliuraments del Premi Sambori escolar de literatura en valencià a les comarques i vora 2.000 tallers escolars, paradetes d’entitats i activitats com exposicions, exhibicions esportives, jocs per als xiquets i les xiquetes i música als escenaris.

Enguany les festes per la llengua han estat dedicades al poeta del poble, a un clàssic de la nostra literatura contemporània, Vicent Andrés Estellés.

El lema la veu del teu poble, fent referència a un dels poemes emblemàtics del poeta de Burjassot, ha recorregut el nostre territori durant tota la primavera: “Escola Valenciana, ha volgut acostar l’obra i la vida d’un amant del País Valencià com Vicent Andrés Estellés, allà on som capaços d’arribar com un pa en l’alcavor, que pujava sense rent“, ha comentat el president d’Escola Valenciana hui, fent referència a una part del discurs que pronunciarà a l’acte de cloenda dels homenatges a Vicent Andrés Estellés que l’entitat ha fet des que va començar 2013.

Trobada de Mislata

Aquesta cloenda serà el concert que l’entitat ha organitzat aquesta vesprada al poble natal del poeta, Burjassot.

El concert La veu del teu poble reuneix a diversos músics i cantants valencians que han musicat part de l’obra estellesiana. La veu inconfusible de Miquel Gil; l’atractiva proposta titulada Sis veus per al poeta, de la qual ens avançaran una part en aquest concert tres d’elles, Eva Dénia, Merxe Martínez i Maria Amparo Hurtado; el cantant Tomàs de los Santos i el guitarrista Borja Penalba, que interpretaran alguns temes que s’inclouran en el seu primer disc conjunt titulat Dones i dons; i Ximo Caffarena, un músic de llarga trajectòria que estarà acompanyat per Aina Sanç, Quim Sanç i Teresa Segarra.

La voluntat de difondre l’obra i la vida de Vicent Andrés Estellés per part d’Escola Valenciana s’ha cristal·litzat en diversos actes que van arrancar amb la X Nit d’Escola Valenciana el passat mes de febrer a Alacant, l’han seguit una Trobada de poetes en l’ambit acadèmic, una passejada poètica per la València del poeta i el concert d’hui.

Trobada de Monòver
Les Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana també han realitzat diverses activitats al respecte. S’han editat també auques sobre Vicent Andrés Estellés per a tots els nivells educatius que han estat repartides a les escoles i als instituts i l’entitat ha obert recentment l’Espai Estellés al seu web on s’aniran compilant enllaços a materials didàctics i culturals vinculats amb la poesia estellesiana.

Relació de les Trobades 2013

· 20 d’abril – PEDREGUER (Marina Alta)

· 21 d’abril – BETXI (Plana Baixa)

· 21 d’abril – ALBORAIA (l’Horta Nord)

· 21 d’abril – ALBERIC (la Ribera )

· 21 d’abril – CREVILLENT(el Baix Vinalopó i el Baix Segura)

· 26 d’abril – Trobada de secundària de l’Alacantí – Universitat d’Alacant

· 1 de maig – MONOVER (les Valls del Vinalopó)

· 4 de maig – GENOVÉS (la Costera)

· 4 de maig – MISLATA (l’Horta Sud)

· 5 de maig – ALACANT(l’Alacantí) – Trobada de Primària

· 19 de maig – BENICALAP (València)

· 18 de maig – GUARDAMAR DE LA SAFOR (La Safor-Valldigna)

· 26 de maig – NÀQUERA (Camp de Túria)

· 25 de maig – SANT MATEU (l’Alt Maestrat/Ports)

· 1 de juny – BOCAIRENT (la Vall d’Albaida)

· 1 de juny – BALONES (l’Alcoià i el Comtat)

· 1 de juny – BENIDORM (Marina Baixa)

· 15 de juny – FAURA (Camp de Morvedre)

Concert de Fogueres, el Fesfoc a Alacant. dissabte 15 de juny a les 22:00 hores a la Universitat d’Alacant amb Orxata, Mugroman i La caixa de gel.

La 8a edició de La Gira, el festival itinerant de música en valencià d’Escola Valenciana, va arrancar el 17 de març amb motiu del Concert de Falles i acabarà amb el Feslloch, el segon cap de setmana de juliol. Però abans encara queda una de les fites importants del festival itinerant que organitza Escola Valenciana, el concert de les festes de Fogueres d’Alacant, l’anomenat Fesfoc.

El Fesfoc compta amb la implicació organitzativa de La Cívica d’Escola Valenciana i Reviscola i amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant i el Consell d’Estudiants d’aquesta universitat.

La Gira 2013 s’ha configurat amb onze concerts, sense comptar el Feslloch. En total pels cartells de La Gira 2013 han passat 24 grups i cantants de música en valencià i als concerts han assistit més de 10.000 persones.

Comparteix

Icona de pantalla completa