Diari La Veu del País Valencià
Manifest Fundacional de l’Olivera
L’OLIVERA ES PRESENTA: EL COLOR QUE FALTAVA

L’estructura política al nostre país es fonamenta en dos eixos: el socio-econòmic (dreta-esquerra) i el nacional (sobiranisme-espanyolisme)- La dreta i el centre espanyolista està ben representat en el PP, l’esquerra espanyolista en el PSOE i part de IU, l’esquerra sobiranista en el Bloc-Compromís, Esquerra Republicana i part d’EU, però…. I el centre sobiranista?

Vet aquí la gran mancança política valenciana: no hi ha un partit polític de centre d’obediència nacional valenciana. A qui voto si sóc sobiranista i no sóc d’esquerres?. A Catalunya existeix Convergència, al País Basc el PNB, però el País Valencià està orfe d’esta opció política del de l’època de la segona república……fins ara.

…..Apareix l’Olivera, el color que faltava, el centre del teu país, en l’àmbit regional del Maestrat-Ports. Quatre eixos vertebren este nou projecte polític:

  1. Socio-econòmicament , de CENTRE: tant del model econ+omic de l’esquerra i de la dreta se’n poden extreure aspectos positius que cal maximitzar. El sector públic no s’ha d’hipertrofiar i s’ha de fomentar la iniciativa privada dels autònoms com a motor de progrés social.
  2. Nacionalment, SOBIRANISTES: nacionalment som valencians i en conseqüència som sobirans per a establir la relació amb la resta de l’estat. Dos apunts necessaris en la nostra complexitat:
-el Maestrat-Ports som peculiars, som “els altres valencians”, molt lligats amb les Terres de l’Ebre (“els altres catalans”), amb els quals fomen el territorio encara per vertebrar del Sénia. És per això que necessitem una formació política diferenciada-l’Olivera-, que es vertebrarà sense diluir-se en el nou partit polític de centre sobiranista valencià que en breu es donarà a conéixer.

-formem part d’un conjunt lingüístico-cultural que abasta el País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, i que es vertebra en la nostra llengua: “el nostre valencià, el català de tots”, com digué l’Enric Valor. Els Maestrat-Ports som la clau de volta entre la valencianitat al sud i la catalanitat al nord.

Dels símbols no en farem cavall de batalla i que cadascú trie el que vullga: País o Regne, Senyera quatribarrada o en blau, valencií o català….Sempre tenint clar que l’objectiu és tornar a ser un poble nacionalment normal.

3.Estructuralment REPUBLICANS: la monarquia és un anacronisme. Els valencians som ciutadans de la República, entesa com a síntesi dels valors de la democracia en que tots som ciutadans i ningú subdit-

4.Éticament, REGENERACIONISTES: cal renovar l’acció política amarant d’honradesa –el polític al servei de la societat- i de sentit comú: minimitzar els sous, retringir el temps en el càrrec, llistes obertes, acabar amb les partitocràcies dels partits polítics majoritaris que han segrestat la cosa pública…. I tantes altres mesures subscrivibles per qualsevol ciutadà. Parlar clar amb les mans netes i ser radical en allò que és intocable: el nostre present i el futur dels nostres fills.

CENTRE, SOBIRANISME, REPÚBLICA I REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA. Heus ací els quatre principis a partir dels quals en oferim a la societat nostra a canvi de res.

La taula està parada. Ara cal que els convidats porten el menjar…..i que la festa comence¡

[email protected]

Comparteix

Icona de pantalla completa