Diari La Veu del País Valencià
Sindicats i entitats socials demanen alternatives a la fèrria política d’austeritat’
EFE / València

La cita, convocada amb l’epígraf ‘Per una Europa social’, s’ha desenvolupat en concentracions a les ciutats de Castelló, València i Alacant, en el marc a més de la convocatòria per a demà diumenge, per part de CCOO, UGT i ÚS, de 31 manifestacions en tot l’Estat en favor de la reactivació econòmica i la creació d’ocupació.

Aquestes marxes posen fi a la campanya de mobilització de quatre dies iniciada dimecres coincidint amb la setmana d’acció europea convocada per la Confederació Europea de Sindicats (CES), per a reclamar als governs de la Unió Europea que posen fi a les seues polítiques de retallades i austeritat. Es produeixen, a més, abans del Consell Europeu dels dies 27 i 28.

Els sindicats participants en la manifestació de València, que ha partit de la plaça Sant Agustí a les 18:00 hores, han coincidit que resulta “imprescindible una estratègia d’àmbit continental per a fer front a mesures erràtiques que estan arrasant persones i economies”.

Eixa “acció conjunta” resulta, al seu judici “clau” per a frenar unes polítiques que han “descohesionat un model de benestar social i progrés construït que ha costat molt aconseguir”.

D’aquesta manera, el secretari general d’UGT-PV, Conrado Hernández, ha qualificat de “una merda” les polítiques dutes a terme fins a hui, i entén que “no es pot consentir que en el segle XXI hi haja ancians que hagen de pagar el menjar als seus néts”.

“Tampoc és tolerable que moltes persones s’estiguen quedant sense casa, unes altres no puguen pagar les medecines i, el que és el súmmum, que molts xiquets i xiquetes passen fam”, ha lamentat. Hernández ha considerat així mateix que, mentre les polítiques denunciades generen més atur, les manifestacions són “una trinxera” des de la qual els sindicats exigiran “que açò canvie”.



Segons ha traslladat el secretari general de CCOO-PV, Paco Molina, el primer objectiu d’aquesta convocatòria és “pressionar” perquè els governs europeus assistents a la pròxima cimera del Consell Europeu prenguen les “decisions adequades” i “canvien les polítiques que ens han posat en aquesta situació”.

Entre les seues reivindicacions, apunta com a prioritari acabar amb les retallades en despesa pública i “frenar els ajustos salarials i els atacs al sistema de protecció social”, i proposa una major flexibilitat en el calendari per a respondre al “enorme cost social del deute assumit pel Govern espanyol”.

Els “dispars percentatges de finançament” aplicats pel Banc Central Europeu i la banca són altres de les “causes per a dir prou”. “Exigim que s’actue sobre el pressupost europeu, perquè és incompatible esperar l’estímul de l’activitat i la recuperació econòmica si aquest segueix disminuint”, ha conclòs.



Amb un ambient festiu alhora que reivindicatiu i amb els termòmetres fregant els 30 graus, la manifestació de València, menys multitudinària que en altres convocatòries, ha recorregut els principals carrers del centre de la ciutat per a acabar a la plaça d’Amèrica, on s’ha llegit un manifest.

Comparteix

Icona de pantalla completa