Diari La Veu del País Valencià
País Valencià, de la invisibilitat a la revolta, per Fran Ferri
Després de l’acte celebrat a Madrid per a reclamar un Finançament Just, no són pocs els que han destacat la poca presència de representats de l’Estat. Cap representant de les institucions espanyoles i poca presència dels agents socials estatals es resumeix en el que hem assenyalat des de Compromís com a el veritable “problema valencià”: som invisibles als ulls dels que haurien solucionar la injusta discriminació que patim.

Aquesta invisibilitat no ens ha de dur a la resignació sinó tot el contrari. Ha d’empoderar-nos per a continuar reivindicant el que és just i, sobretot, sumar el poble valencià a aquesta reivindicació.

Perquè quan parlem de finançament just, ho fem perquè creiem que els valencians i valencianes mereixem viure millor. Els cinc milions de valencians i valencianes. I som totes i tots les que hem de ser conscients del que ens juguem amb aquesta reivindicació.
Cal deixar clar que tot i els obstacles, el govern del Botànic està treballant sense descans per a pal·liar la situació d’emergència social i pobresa de moltes famílies valencianes. Els exclosos de la nostra societat han sigut beneficiaris de moltes de les mesures del primer any de gestió del nou govern.

Ho saben els 30.000 valencians i valencianes que han recuperat el seu dret a una sanitat universal. Les 4.669 persones que s’han beneficiat de la fi del copagament en centres de dia. Els 100.000 xiquets i xiquetes beneficiaris de beques de menjadors escolars, que ara poden anar tot el curs i no l’han d’abandonar el maig. Ho saben les 867.198 persones que han deixat de pagar el copagament farmacèutic imposat pel PP. Pensionistes i persones amb diversitat funcional que ja no han d’abandonar els seus tractaments o les 12.482 persones per l’eliminació parcial del copagagament en centres residencials. Ho saben els 320.000 alumnes que tenen hui els llibres i material escolar gratuït amb el programa Xarxa Llibres i els milers de beneficiaris d’ajudes a l’habitatge que per fi estan cobrant el deute que va deixar l’anterior consellera Bonig. Ho saben els milers d’alumnes universitaris que poden accedir a les beques amb un augment de pressupost del 27% i les 12.432 persones majors que han notat en la seua butxaca la fi de la confiscació de les pagues extres. També els xiquets i xiquetes dels 6 col·legis que en aquest curs ja no tindran més barracons. Col·legis d’Altea, Alacant, Oriola, Onda, Benicarló i Paiporta (els primers de molts altres que vindran). Ho saben els professors que han recuperat el seu lloc de treball. S’han recuperat ja més de 2.000 places eliminades pel govern del Partit Popular. També les 28.426 persones que ara cobren la seua nòmina de dependència els cinc primers dies de cada mes i que han vist com s’ha pagat tot el deute acumulat per l’anterior govern amb els interessos de demora. Ho saben els 14.909 cuidadors i cuidadores que han vist millorada la seua prestació i també els 3.080 alumnes d’Educació Especial que tindran professional d’infermeria als seus centres.

Aquestes mesures s’han trobat amb un govern estatal que no només ens tracta com una colònia, ofegant-nos financerament i marginant-nos quant a inversions, sinó que també ha acudit als tribunals a intentar tombar algunes mesures que senzillament buscaven millorar la vida de col·lectius més vulnerables. És el cas dels recursos contra la fi del copagament o contra la sanitat universal o la incomprensible negativa a donar permís al pla del consell per a acollir més de mil refugiats que fugen de la guerra i la destrucció.

Més enllà dels obstacles que ens posen des de fora, els valencians i valencianes hem de ser capaços de dur endavant apostes estratègiques per al nostre país, la nostra llengua i la nostra democràcia. Algunes d’elles les estem duent endavant des de Les Corts.

La nova tele i ràdio públiques són un bon exemple. Tenim aprovada la llei més avançada de l’Estat que garanteix una televisió pública independent del poder polític i en valencià. Lamentablement, l’actitud d’alguns grups polítics han retardat la tria del Consell Rector de la Corporació. Esperem que en les pròximes setmanes es confirme el desbloqueig i puguem començar el compte arrere per a la seua posada en marxa.

També tenim per davant el repte d’aconseguir una llei electoral més proporcional, que s’acoste al principi d’una persona un vot, que acabe amb la injusta barrera del 5% i amb llistes desbloquejades, perquè els electors puguen tindre major capacitat de decisió, tal com passa arreu d’Europa. Actualment ja està en marxa una comissió d’estudi oberta a experts i grups polítics sense representació parlamentària.

El 9 d’Octubre és sempre un bon moment per a reflexionar sobre en quin moment es troba el nostre poble, en el seu aniversari. I podem dir que, després del canvi polític de maig del 2015, ens trobem immersos en la lluita permanent per a eixir de la invisibilitat i millorar la vida de tots els valencians i valencianes.

El govern del Botànic, la nova majoria a Les Corts, som l’expressió política d’un poble que va dir prou. I és la responsabilitat de tots els que creiem en el nostre país defensar un govern que treballa per un país més digne i just. I fer-ho sense subordinacions de cap tipus.

En un context de creixement de la dreta espanyola, no ens podem permetre cap pas en fals, ni cap ocurrència irresponsable. Trellat, valentia i vocació majoritària perquè el valencianisme d’esquerres i transformador continue tenint paper decisiu en la política valenciana de les pròximes dècades.

Per a tindre èxit en aqueixa lluita necessitarem la complicitat i implicació del nostre poble. Perquè junts, entre totes i tots, passem de la invisibilitat a la revolta.

Fran Ferri, síndic de Compromís a les Corts Valencianes

Comparteix

Icona de pantalla completa