Diari La Veu del País Valencià
Més de 50.000 valencians deixaran de percebre les ajudes per als préstecs hipotecaris
RedactaVeu / País Valencià

La diputada socialista en Les Corts, María José Salvador, ha assegurat que 16.093 valencians, que tenien sol·licitada l’ajuda a l’entrada en vigor del decret de fiscals, no la rebran per ser eliminada amb concessió de noves ajudes i altres 50.829 valencians, que l’estaven percebent, la perdran quan sol·liciten la pròrroga, perquè el decret és retroactiu. D’aquesta manera, ha lamentat que el PP “no practique una política per a evitar els desnonaments i a més elimine mesures preventives”, al mateix temps que ha destacat que “la situació actual requereix d’una política d’habitatge públic”, per la qual cosa ha demanat al PP que siga “sensible amb les reclamacions dels ciutadans”. En aquest sentit, ha assegurat que 50.829 persones deixaran de percebre les ajudes de subsidiació de préstecs per la compra d’habitatge protegit quan sol·liciten la pròrroga de renovació, segons dades facilitades pel Ministeri de Foment.

Salvador ha defensat aquest matí en la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori una proposició no de llei del PSPV perquè el Consell inste el Govern de l’Estat espanyol a mantenir i restablir aquestes ajudes, per a la qual cosa demana que es modifique el Reial decret-Llei 20/2012, de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i foment de la competitivitat que eliminaven aquestes ajudes. Sobre aquest tema, ha assenyalat que Rajoy “amb l’argument de la crisi i les dificultats econòmiques deixa moltes persones i sobretot joves sense una ajuda fonamental, fins i tot per a pagar la hipoteca”.

Unes ajudes per al pagament dels interessos i amortització d’hipoteques sol·licitades per a la compra d’habitatge protegit que van ser instaurades pel Govern socialista, en el Pla Estatal d’Habitatge 2009-2012, abonades per l’Estat, encara que tramitades per les comunitats autònomes. Les ajudes s’atorgaven durant 10 anys amb uns imports que variaven de 100 a 150 euros. Passats els cinc primers anys, es podia sol·licitar una pròrroga que es concedia automàticament, sempre que no hagueren millorat les condicions econòmiques del beneficiari.

Caràcter retroactiu

D’altra banda, la diputada socialista ha denunciat que el Reial decret aprovat per Rajoy el juliol de 2012 s’aplica amb caràcter retroactiu a les pròrrogues establides anteriorment als cinc anys i a les sol·licituds presentades i tramitades en les comunitats autònomes. En el cas de la nostra autonomia, 16.093 persones tenien presentada i acceptada la sol·licitud.

María José Salvador (PSPV)

En aquesta línia, ha subratllat que el Govern socialista de Zapatero el 2010, en plena crisi econòmica, justament per eixe motiu, va ampliar aquesta ajuda a 15 anys amb dues pròrrogues mentre que el govern de Rajoy “ha eliminat d’un cop de ploma” aquestes ajudes aplicant el caràcter retroactiu a les pròrrogues i a les sol·licituds aprovades. A més, ha reduït la renda bàsica d’emancipació a 145 euros i tampoc se’n concedeixen noves.

Comparteix

Icona de pantalla completa