Diari La Veu del País Valencià
El ple d’Almussafes sol·licita la declaració de zona catastròfica
El ple d’Almussafes sol·licita la declaració de zona catastròfica del terme municipal

L’Ajuntament tramitarà les sol·licituds d’ajudes per pal·liar els danys produïts per les pluges torrencials i la pedra de desembre

Paral·lelament, aprova la moció d’AVA-ASAJA per a l’aplicació del mòdul zero en la declaració de l’IRPF de 2016, l’exempció de l’IBI rústic i crèdits bonificats

L’Ajuntament d’Almussafes va proposar declarar el terme municipal com a zona catastròfica, a més de sol·licitar les preceptives ajudes per pal·liar els danys produïts per l’episodi de pluges torrencials succeït del 25 al 29 de novembre i la pedra del 4 de desembre del passat any, durant el ple ordinari celebrat dijous dia 12. Els cítrics representen el capítol agrari més perjudicat pels efectes de la pitjor gota freda dels últims temps, encara que els danys també han afectat altres productes, com el caqui i les hortalisses. Com a conseqüència d’això, durant la sessió també es va sol·licitar l’aplicació del mòdul zero en la declaració de l’IRPF de 2016, l’exempció de l’IBI rústic, crèdits bonificats per als agricultors i ramaders afectats, ajudes específiques per hectàrea per a les parcel·les que hagen perdut més del 30% de la seua producció, així com subvencions per a la reposició de l’arbratge mort per asfíxia radicular. En la moció presentada per AVA-ASAJA també s’exigix la posada en funcionament d’un pla per a la modernització del regadiu que contribuïsca a pal·liar el dèficit hídric estructural que pateix la Comunitat Valenciana.

Tal com es constata en el document presentat per l’Associació d’Agricultors, el terme municipal d’Almussafes, igual que la resta del sector agropecuari valencià, ha patit danys irreparables a conseqüència de les pluges torrencials registrades al desembre. Segons les primeres valoracions efectuades a peu de camp per la Conselleria d’Agricultura, les pèrdues ocasionades en els camps i ramats de la Comunitat a causa del temporal ascendixen a un total de 205 milions d’euros.

Els cítrics han sigut els més afectats per la considerada com la pitjor gota freda experimentada en les últimes dècades, atés que el 40% de la producció de mandarines de mitja estació encara no recol·lectades s’ha perdut i un 30% de la producció de taronges també s’ha malmés.

El caqui és un altre cultiu especialment perjudicat pel temporal. El 15% del terç de la collita que no s’havia arreplegat abans de les pluges no ha pogut comercialitzar-se pel seu deteriorament. En este sentit, els productors havien assumit importants sobrecostos a l’hora de retardar la maduració d’estes fruites, finalment espatlades.

Així mateix, l’enorme quantitat d’aigua descarregada ininterrompudament durant quatre dies ha deteriorat les infraestructures agràries (bancals, camins rurals, hivernacles, pous i instal·lacions de reg), així com l’arbratge, que en els camps més profunds ha mort per asfíxia radicular.

Emmarcats en estes inclemències climàtiques, sobreïxen els devastadors efectes ocasionats anteriorment per la sequera i la pedra. En primer lloc, la falta de precipitacions en el territori valencià (l’últim any hidrològic és el segon més sec al mig segle amb un dèficit de pluges d’un 40%, superior a la mitjana) ha obligat els agricultors a assumir més costos davant la necessitat de realitzar addicionals regs i tractaments contra les plagues, a més de patir altres problemes que han repercutit en els preus.

Finalment, les distintes tempestats de pedra han assolat més de 4.000 hectàrees de superfície agrària en distints punts de les comarques de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Safor i la plana d’Utiel-Requena. En conjunt, la gota freda, la sequera i la pedra, han provocat unes pèrdues de 300 milions d’euros en 2016.

Les conseqüències d’este temporal suposen un dur colp per a la renda dels professionals del sector que agreuja, encara més, una situació ja de per sí complicada. Només en l’últim any, es van abandonar en la Comunitat un total de 3.429 hectàrees de cítrics i 1.785 de vinya.

Analitzats i constatats els terribles efectes, el ple del consistori municipal ja ha donat trasllat de les diferents peticions d’AVA-ASAJA als ministeris d’Economia, Hisenda i Agricultura, així com a la Conselleria d’Agricultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa