Diari La Veu del País Valencià
PP: El valencià és un idioma evolució de l’ibèric
RedactaVeu / València
Les Corts insten el Consell a dirigir-se a la RAE, sol·licitant que en virtut dels acords del 1959, i de quant estableix el vigent Estatut d’Autonomia del País Valencià, es reconega el valencià la seua categoria de llengua o idioma propi dels valencians que es parla a la major part del País Valencià, i així ho faça constar en la pròxima edició del Diccionari.

Per a fonamentar aquesta petició el PP assegura que el “valencià és una evolució de l’ibèric que va tenir després aportacions fenícies, gregues i llatines”.

En un altre dels paràgrafs de la proposició es pot llegir: ‘La parla dels valencians, que parteix sens dubte de la més profunda prehistòria, s’escriu des del segle VI abans de Crist amb el llenguatge ibèric.’

Dues llengües amb una mateixa mare

“Dues llengües amb una mateixa mare, el llatí, amb la mateixa pertinença a la civilització cristiana i a dues comunitats del projecte comú que denominem Espanya”, així va definir el diputat del PP Fernando Giner la relació entre valencià i català el passat dia 12, de l’aprovació per Les Corts del conveni de reciprocitat entre Canal 9 i TV3.

La Generalitat, obligada a avalar l’expressió ‘llengua catalana’

Aquesta declaració es feia solament l’endemà que El Diari Oficial valencià (DOGV) publicara un decret del Consell pel qual és modifiquen els Estatuts de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló per a donar compliment a la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) que avala l’ús en aquesta regulació de les expressions ‘acadèmicament llengua catalana’ i ‘àmbit lingüístic català’.

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, valorava molt positivament aquest acord del Consell de la Generalitat, amb el qual és tanca un procés judicial que portava molts anys obert i amb el qual és modifiquen els nostres Estatuts per a recuperar la redacció original que en el seu dia va aprovar el Claustre de l’UJI.

Lluís Torró (EU): “Els valencians no es mereixen estar governats per un partit que torna a encetar la batalla dels símbols i de la llengua”

“Els valencians no es mereixen estar governats per un partit que torna a encetar la batalla dels símbols i de la llengua, amb una finalitat exclussivament electoralista i que l’únic que pretén és dividir una vegada més a la societat valenciana”, lamenta Lluís Torró.

La proposta del PP és absolutament acientífica, irracional i ahistòrica. No té res que veure amb els coneiximents plenament normalitzats de la filologia i de la historia de la llengua. I per tant, una de dos, o se’n tornen a l’escola, després de deixar prèviament el govern en mans de persones amb més cultura, o directament, si és que saben que estan mentint, que se’n vagen a sa casa, que ja està bé”.

Compromís adverteix a la Mesa de les Corts que pot incórrer en prevaricació si tramita la proposta il·legal del PP sobre la llengua

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha informat que la seua coalició està disposada a portar la proposta lingüística del PPCV als tribunals en el cas que siga tramitada per la Mesa de les Corts. Segons Morera, “el text que ha presentat el PP en el parlament valencià és manifestament il·legal perquè es bota la legislació i les institucions normatives i, el pitjor de tot, demostra que vol portar la seua lluita electoral a la guerra dels símbols, quan en aquestos moments, la societat valenciana necessita un govern fort i que done respostes a la desocupació, al finançament o al greu endeutament que patim”.

Morera considera que l’escrit presentat pel PPCV, “és una burla i una ofensa a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que com bé diu la seua llei de creació en l’article 6.8, és la institució normativa del valencià i és l’organisme que marca la normativització de la nostra llengua en tots es àmbits públics, en totes les institucions i organismes que depenen de la Generalitat i, malgrat el que diu la llei, el PP ha tingut la poca vergonya de registrar un escrit que està redactat en una normativa que no és la oficial valenciana i sols per eixe fet, la proposta hauria d’estar rebutjada per la Mesa de les Corts”.

PSPV: “És vergonyós que el PP únicament es preocupe de la llengua per a fer propostes rídicules”

La secretària de Política Lingüística del PSPV-PSOE, Carmelina Pla, ha remarcat que “és vergonyós que el PP únicament se’n recorde de la llengua dels valencians per a fer propostes ridícules i sense sentit”.

Per a Pla, propostes com aquesta “deixen clar que el PP està passant per les seues hores més baixes, ja que tracta d’utilitzar, de forma desesperada, una vegada més la llengua per a intentar traure rèdit polític”.

No obstant açò, ha apuntat que aquesta vegada “van molt més enllà, ja que a la seua proposta ignoren l’existència i el criteri de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, institució creada el 1998 per determinar i elaborar la normativa lingüística del Valencià, òrgan competent en la matèria”.

Comparteix

Icona de pantalla completa