Diari La Veu del País Valencià
Les Universitats públiques reduiran la seua oferta a 188 graus i 282 Màsters
EFE / València

El sistema universitari públic del País Valencià reduirà la seua oferta actual de títols -formada per 407 titulacions entre diplomatures, llicenciatures i graus i per 345 màsters- a un total de 188 graus i 282 màsters en el curs 2015-2016.

Així ho contempla el Mapa de titulacions de les universitats públiques valencianes que han signat al Palau de la Generalitat els rectors i els presidents dels Consells socials de les cinc universitats públiques, en presència del president del Consell, Alberto Fabra.

L’objectiu d’aquest document és aportar al sistema “més qualitat docent i major eficàcia i eficiència en els recursos destinats a les universitats”, a través d’una oferta equilibrada de titulacions vertebrada al País Valencià.

El pròxim curs desapareixen ja de l’oferta de les Universitats 89 titulacions per consolidació de l’espai Europeu d’Educació Superior, i en el curs 2014-2015 desapareixeran 130.

Segons aquest Mapa, haurà d’haver-hi un mínim de 50 alumnes per a implantar nous graus, els quals no es podran duplicar en la mateixa comarca llevat que estiga justificat per la demanda, mentre que s’elaborarà un llistat de graus que afavorisquen la demanda del teixit productiu i l’ocupabilitat.

Respecte als postgraus, es pretén passar del 8% actual d’alumnes al 12%, la mitjana europea, i s’aniran adaptant de forma gradual i fins que finalitze la consolidació del procés d’adaptació de l’Espai Europeu d’Educació Superior, previst per al curs 2015-2016.

El Mapa contempla dos tipus de màster: el d’orientació professional, que habilita per a l’exercici de professions que requereixen d’eixa titulació per a exercir, i el d’orientació investigadora, que aprofundeix en els coneixements propis d’un àmbit acadèmic i ofereix oportunitats d’especialització.

L’acord aconseguit entre les Universitats i la Generalitat concreta un canvi en l’actual proporció d’1,8 postgraus per cada grau a 1,5 postgraus per grau.

En els màsters interuniversitaris, es reparteix el còmput pel nombre d’Universitats públiques que participen, mentre que per a afavorir la internacionalització del sistema universitari públic valencià els màsters universitaris resultat de convenis amb universitats estrangeres computaran com zero a l’efecte de la ràtio.

També computaran com zero els màsters finançats en més d’un 50% per empreses i institucions privades, o en menys d’un 50% per la Generalitat.

“No caben duplicitats”

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha reivindicat que el moment actual requereix d’un Mapa de titulacions en el qual no caben les duplicitats, i en el qual cal ser “més eficients i molt rigorosos” amb els recursos disponibles, tot açò amb el repte de tenir “les millors Universitats” en els pròxims anys.

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha assenyalat en nom dels rectors que aquest acord suposa “avançar per la senda de l’enteniment i del reconeixement de la qualitat internacional de les universitats públiques valencianes”, i hauria de suposar l’engegada del pla plurianual de finançament en tota la seua extensió.

El president del Consell social de la Universitat de València, Carlos Pascual, ha defensat la necessitat d’un mapa “racional, lògic i programat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa