Diari La Veu del País Valencià
Una immigrant obligada a pagar 132 euros per a ser atesa a l’Hospital de Gandia
RedactaVeu / Gandia

“Cruel i inhumà”. Així ha qualificat el diputat socialista i portaveu de Sanitat del PSPV, Ignacio Subías, el cas conegut ahir d’una immigrant a la qual van obligar a signar un document en el qual es comprometia per escrit a abonar 132 euros per a poder ser atesa a l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, i ha remarcat que “els socialistes ja venim advertint fa temps que el Reial decret Llei 16/2012 és el major atac a l’estat social i de dret que, a més, té diverses repercussions”.

En aquest sentit, ha incidit en “els múltiples copagaments que tots ja coneixem, però també l’exclusió de ciutadans del sistema, com és el cas dels immigrants, que únicament tindran dret a l’atenció en urgències, durant l’embaràs i part, i menors de 18 anys”.

No obstant açò, i malgrat el reconeixement que fa aquest Decret, “hem vist com fan signar prèviament en urgències documents que reflectisquen un compromís de pagament, la qual cosa és una autèntica barbaritat”. A més, per al diputat socialista, “aquest tipus de comportaments genera por, ja que és absolutament dissuasori i sembla buscar que la gent, davant una malaltia o necessitat urgent, no vaja a urgències”.

“Estem davant una mesura cruel i inhumana, que exclou sobretot els més desfavorits”, assegura Subías. Per eixe motiu, ha tornat a instar el Consell de Fabra “a demanar al Govern que retire el Decret Llei 16/2012, o almenys a posar mecanismes al País Valencià, que es pot fer com han fet altres territoris, perquè s’atenguen totes les persones i no tornen a donar-se casos com l’ocorregut en l’Hospital de Gandía”.

En eixe sentit, Subías ha recordat que hi ha territoris on no s’està aplicant, com són els casos del País Basc o Andalusia. De fet, al País Basc, van decidir atendre totes les persones, sense excepció, i elevar un recurs “que ha donat lloc a una sentència en la qual ja es reconeix que s’han d’atendre totes les persones, perquè el dret a l’atenció sanitària i a la salut està per sobre de qualsevol presumpte interès econòmic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa