Diari La Veu del País Valencià
Proposta política per rescatar Dénia, la Xara i Jesús pobre
El col·lectiu local d’EUPV considera que l’actual situació de l’ajuntament de Dénia, La Xara i Jesús Pobre, de “bancarrota”, producte continuat en el temps d’irresponsabilitat política per part de tots els grups polítics (Compromís, PP, PSOE, PSD-CDL, CU i Gent de Dénia) exigeix prendre mesures de restabliment democràtic, control social i participatiu de l’ajuntament, i sobretot, de trencament amb les polítiques de retallades i austericidi de la troica mitjançant el vist-i-plau de tots els grups polítics actuals a l’ajuntament.

Dades:

El valor cadastral mig, segons les dades de la Generalitat Valenciana, ha passat de 27.548 euros en el 2001 a 28.027 en el 2013, quan en la comarca ha passat del 2001 de 27.279 euros a 39.201 en el 2013, amb un màxim en l’any 2010 de 52.725 euros. A Dénia, La Xara i Jesús Pobre sense màxim.
A Dénia, La Xara i Jesús Pobre, s’ha construït des de 2001, 8.000 habitatges, que representa el 18’5% del que hi ha construït a la ciutat. I el 25% del que s’ha construït a la comarca, 33.108.
Cobrament del canon de vulneració de la legislació urbanística de tots els governs municipals.
A Dénia, La Xara i Jesús Pobre hi ha 2.112ha urbanes (34’9%) i 3.948ha rústiques (65’1%), mentre a la comarca hi ha 10.803ha. urbanes (14’6%) i 63.015ha rústiques (85’4%).
Entre 2006 al 2011 s’han venut a Dénia, La Xara i Jesús Pobre 12.048 habitatges, un 36’4% del total comarcal, 33.103.
L’atur ha passat des de’l 2001, desembre, de 624 als actuals 5.248, desembre de 2013.
Els afiliats a la seguretat social ha passat de 14.694 en març de 2008 a 11.886 en novembre de 2013.
La població ha passat de 32.332 persones al 2001 als actuals 44.450 al 2013.
El deute de l’ajuntament per habitant ha passat des de’l 2008 de 552 euros per habitant als actuals 895 euros. Del 48’9% en l’any 2008 al 72% actual del total del pressupost municipal.
Aprovació en octubre de 2011 per part del PSOE i PP de la reforma de la constitució, article 135, que diu que s’ha de pagar primer el deute que qualsevol política de qualsevol administració.
Totes aquestes dades només demostren que la política de l’ajuntament de fa anys està controlada pels terratinents, promotors/grans constructors, el poder econòmic i el poder financer, i que el poder polític en cap moment ha desenvolupat una política diferent dels interessos dels poder fàctics.

És escandalós que el valor patrimonial no hagi variat en 10 anys, amb només una pujada de 500 euros, quan s’han venut més de 12.000 habitatges. Els grans beneficiats d’açò són les promotores que han venut moltes cases,i han pagat en concepte de plusvàlua a l’ajuntament el mínim. A més a més, aquesta xifra, en comparació a la de la comarca, dona entendre que la majoria de les compravendes de la ciutat no han sigut pel preu que posa el document de compravenda, que significa la neteja per part dels bancs i promotores de capital de dubtosa procedència, que fa que l’endeutament de les famílies sigui molt alt, com també el de l’ajuntament al no tenir els ingressos que deuria de les compravendes. És significatiu en tot açò, el coneixement de les vulneracions urbanístiques via pagament canon, o “mini impost revolucionari”, del que ha fet propaganda el PSOE.

Les altres dades d’atur, afiliats a la seguretat social i habitatges buits només demostra que la política a l’ajuntament del tripartit mariner (Compromís, PP i PSOE) no ha tingut la ciutadania com a eix del seu fer. Si no la demagògia, l’auto-propaganda i fer tot allò que convé als adinerats, que s’han fet més rics mentre el poble ha perdut tot allò que el podia ajudar per no patir tan cruelment la crisi, que és tenir un ajuntament sense deutes i amb una política dirigida a les persones.
La connivència entre els poders econòmics, financers i els terratinents i el tripartit mariner (Compromís, PP i PSOE) a Dénia, La Xara i Jesús Pobre és evident, ja que s’han permet coses en urbanisme dirigides a l’especulació, el guany ràpid de diners i sobretot, la pèrdua de patrimoni de la classe treballadora.

Per això, davant l’emergència econòmica de l’ajuntament de Dénia, provocada pels governs de PSOE-Compromís i PP-CU, EUPV proposa el següent:

Auditar el deute, i separar el pagament als proveïdors, que s’ha de pagar, del deute als bancs, i no pagar aquell que sigui il·legítim, producte de la posició de força dels bancs i la dolenta gestió i feblesa de Compromís, PSOE, PP i CU.
Fixar una tassa especulativa als habitatges buits, del doble de l’IBI, i el triple als habitatges dels bancs.
Baixar l’IBI als habitatges habituals en relació a l’estat, no a la pujada de l’ajuntament.
Desenvolupar polítiques socials actives: parc municipal d’habitatges de lloguer social, renda bàsica garantida, beques-menjador, beques-llibre i polítiques d’ocupació de com a mínim 18 mesos de durada.
Fer una convocatòria amplia a la ciutadania, més enllà del PP, PSOE, Compromís, CU i CDL, que són part del problema, i difícilment de la solució, que inclogui altres partits polítics, sindicats, associacions, 15-m,… per desenvolupar una política contra la crisi des de la democràcia real i la participació ciutadana sense les limitacions de sempre (cal recordar als despistats que l’agenda-21 que no té capacitat política), que retorni el control social i democràtic de l’ajuntament, que ara és segrestat amb la complicitat del Compromís, PP, PSOE, CU i CDL, que no tenen cap resposta política, fora d’acceptar l’austericidi, i jugar a números, quan el que hi ha són persones que pateixen en les seves carns la seva incapacitat política d’anys. Polítiques les del tripartit mariner (Compromís, PP i PSOE), que a Dénia té dades irrefutables del seu seguiment dels poders econòmics i financers.
EUPV- Marina Alta

Comparteix

Icona de pantalla completa