Diari La Veu del País Valencià
Extremar les mesures per a evitar que la malaltia del ‘Drac Groc’ als cítrics
RedactaVeu / País Valencià

La Unió de Llauradors sol·licita que s’extremen les mesures preventives i de control per a evitar l’entrada al nostre territori de la temuda malaltia bacteriana coneguda com ‘Drac Groc’ (HLB) que afecta greument al cultiu dels cítrics a diverses zones productores d’Àsia, Amèrica i Àfrica.

El Drac Groc (Citrus Greening o Huanglongbing-HLB) per la seua procedència asiàtica) dels cítrics està danyant seriosament les plantacions de cítrics de diverses zones productores, com són Estats Units, Xina, Mèxic o Brasil, entre altres països. Fa uns dies coneixíem com a productors de cítrics d’Estats Units, concretament de Florida, havien començat l’arrencada massiva de plantacions a causa de la proliferació de la malaltia. Són tan greus els danys, que EUA ha exigit entre altres mesures un certificat fitosanitari per al transport de cítrics entre un Estat i un altre.

Està causada per un bacteri que es manifesta pel clapejat asimètric de les fulles i el seu posterior esgrogueït, així com per l’atròfia dels fruits i un sabor amarg d’aquests. L’arbre danyat ja és irrecuperable i per tant és una malaltia destructiva que ha provocat la mort de milions de plantes a tot el món.

La Unió considera que malgrat no haver entrat afortunadament a territori europeu el risc de la mateixa és creixent i per açò cal evitar per tots els mitjans la seua propagació. S’ha declarat ja malaltia de quarantena per la Unió Europea, però cal plantejar-se mesures més restrictives que impedisquen que ens arribe algun tipus de material vegetal de les zones afectades, ja siga en forma de varetes per a empelts o de plantons. No existeix segons el parer de la Unió un protocol d’actuació específic en la UE per a evitar la seua proliferació ni recerques o pressupost amb fons comunitaris a aquest efecte.

“Letal i irreparable”

Ramón Mampel, secretari general de la Unió de Llauradors, assenyala que una malaltia nova d’aquest tipus que entre en els nostres cítrics “podria ser letal i irreparable per a un sector i uns agricultors molt afectats pels baixos preus i les adversitats climatològiques. Qualsevol esforç sobre aquest tema és poc i per açò s’ha de prevenir abans que guarir perquè el malalt aniria directament a la UCI i la recuperació seria molt complicada doncs de moment no hi ha mètodes de control, ni espècies o arbres resistents”.

El regidor d’Agricultura de l’Ajuntament d’Alzira, Enrique Montalvá, s’ha fet ressò fa poc de les demandes dels citricultors sobre aquest tema i ha presentat una moció en el ple del seu consistori davant el temor existent al fet que poguera entrar la malaltia.

Comparteix

Icona de pantalla completa