Diari La Veu del País Valencià
Montserrat – ‘L’oroneta del Tossal’
Vernís tou i aiguatinta sobre planxa de zinc.

Prova d’autor (P / A).

Són els gravats que ha creat Amparo Navarro (Sotorlina) per a l’Ajuntament de Montserrat, com a regal institucional a les autoritats que rebem o ens reben. Com ja sabeu el voladís de la Casa de la Cultura està farcit de nius d’oronetes que any d’arrere any van i tornen a repoblar els nius, inexorablement. “El simbolisme de l’oroneta està relacionat amb el pas del temps, amb la renovació i el canvi. A Egipte l’oroneta estava consagrada a la deessa ISIS i es creia que guardava les ànimes d’aquell que moria. Curiosament, a Montserrat fins a l’any 2005, s’acomiadava, el dol, al difunt, baix d’aquest nius de la Casa de la Cultura.

La saviesa popular atribueix a les orenetes un simbolisme benèfic i, en general, gairebé tots els pobles de tots els temps han mantingut la creença en els bons auguris que representaven les orenetes. També, a la zona de les muntanyes Carpats, hi ha algunes poblacions en què la seua gent consideren a l’oreneta com una au de simbolisme connotatiu i, així, mantenen la creença en les seues qualitats, o els seus poders, d’assimilació. Aquest ocell és un dels més fidels. Una vegada que troba a la seua parella perfecta no se separa d’ella en tota la seua vida, troba la seua ànima bessona per sempre.”

Les fulles representen el nostre moscatell i el Tossal la força de la terra.

Aquest diumenge passat la primera d’aquestes oronetes viatjà a Ossi a Sardenya. I portarà els bons auguris de Montserrat.

Comparteix

Icona de pantalla completa