Diari La Veu del País Valencià
La LOMQE significarà el desmantellament de l’escola pública
RedactaVeu / País Valencià

Dijous va acabar el curs en els ensenyaments de règim especial (idiomes i artístics) i ahir acabaren en infantil, primària, secundària, FP i batxillerat. Toca fer balanç del curs.

Per al sindicat STEPV, el curs 2012/13 ha sigut, sens dubte, el més complicat dels darrers anys. “Els efectes de les retallades són devastadors en els centres públics: més de 4.500 docents interins han estat acomiadats en tres anys i 650 més ho seran aquest mes de juliol. Per tant, en els centres hi ha menys professorat que treballa més hores, atén més alumnat i té menys salari, castigats si cauen malalts, amb retards en la cobertura de les baixes… Aquesta era la situació d’eixida el setembre de 2012”.

Durant el curs, “hem hagut de patir noves retallades”, expliquen des del sindicat. La Conselleria ha retallat les plantilles de primària i ha aplicat de forma generalitzada l’augment de ràtios en l’arranjament escolar d’infantil i primària. Això generarà per al curs que ve una nova retallada de 650 places docents. Tanmateix, la pressió de STEPV, juntament amb els equips directius, professorat i pares i mares, ha aconseguit minimitzar la retallada d’unitats prevista en la proposta inicial.

El professorat interí, “el més castigat per les retallades en perdre el seu lloc de treball, també ha patit innecessàriament una nova agressió en modificar els criteris d’ordenació de les borses de treball”, concretat en un acord entre administració i tots els sindicats de la Mesa Sectorial d’Educació, excepte STEPV.

L’alumnat tampoc no ha estat al marge de les retallades: en setembre la Conselleria modificava els criteris per a concedir beques de menjador deixant fora milers d’alumnes, s’han suprimit línies de transport escolar, no s’abonen les ajudes per als llibres de text. També han augmentat les taxes universitàries, cosa que impossibilita que milers de joves puguen accedir a la formació universitària.

Els centres educatius estan patint les mancances d’inversió en el manteniment i en les infraestructures. La construcció de nous centres educatius públics està pràcticament paralitzada però no la cessió de sòl públic per a la construcció de centres concertats o, fins i tot, la cessió d’edificis públics a centres privats, com el que està passant a Gandia. D’aquesta manera, s’està fomentant la concertació i privatització de l’ensenyament en detriment del sistema públic.

Nova llei educativa

Un altre tema que ha marcat el curs 2012/13 ha sigut la proposta de nova llei educativa, que ha tingut fins a tres esborranys abans de ser aprovada pel Consell de Ministres. La LOMQE “no ha sigut consensuada amb la comunitat educativa i és una llei basada en principis neoliberals que busca la mercantilització i la privatització del sistema educatiu, que comportarà el desmantellament de l’escola pública i la potenciació de l’escola privada pagada amb diners públics, convertint els centres públics en subsidiaris dels privats concertats”.

STEPV aposta, per tant, per una mobilització general sostinguda en el temps contra les polítiques educatives, socials i laborals dels Governs valencià i espanyol i contra la troica que també ens governa.

“Hem de continuar aquesta lluita, per un ensenyament públic, de qualitat, laic, en valencià, que reconega la tasca docent i que treballe per compensar les desigualtats educatives i socials de l’alumnat i que desenvolupe la seua tasca en condicions dignes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa