El Govern paralitza el pla contra inundacions del Xúquer

El diputat Francesc Signes (PSPV), denuncia que el PP diu que “no hi ha diners per a un pla que és prioritari mentre gasta 23 milions en grans esdeveniments”
1 gener 2013 01:00h
RedactaVeu - València

El portaveu d’Infraestructures i Medi Ambient del PSPV-PSOE a Les Corts, Francesc Signes, va criticar fa uns dies a la Comissió de Medi Ambient que el PP ha paralitzat el Pla Global d’Inundacions a la Ribera del Xúquer, aprovat l’any 2000 i posat en marxa pel govern socialista a partir de 2004.

D’aquesta manera acusà el govern de Rajoy de no considerar “important” un pla destinat a “salvar persones i béns, de vital importància per a la Comunitat Valenciana i per a la Ribera”. Per a Signes, “Arias Cañete i Rajoy no volen apostar per aquest pla i, a més a més, un dèbil i submís Fabra no fa res per evitar-ho”. Aquesta decisió, segons el diputat socialista, “dol molt a la Ribera, que se sent castigada per la Generalitat i el govern central”.

El pla contra inundacions del Xúquer comprenia diverses actuacions a poblacions com Riola, Cullera, Albalat de la Ribera o Carcaixent, i preses de laminació a Montesa o Sellent. Segons Signes, “totes les actuacions estaven en marxa” quan els socialistes abandonaren el govern i algunes, com el projecte de defensa de Riola, “estan executades des de fa temps”.

En canvi, Signes ha denunciat que quan el govern socialista entrà el 2004 “no s’havia executat absolutament res del pla” aprovat l’any 2000. Quan el PP ha tornat al govern, “el primer que ha fet ha sigut aplaçar la construcció de la presa de Sellent que eliminaria les possibilitats de desbordament del Xúquer”. Per això, Signes va considerar una “indecència” que “després de l’impuls que els governs socialistes donaren a este projecte, el PP el torne a paralitzar”.

A més a més, Signes va recordar que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va haver de renunciar l’agost passat a adjudicar el contracte licitat pel govern del PSOE per executar el projecte de la mota de defensa contra inundacions a Albalat de la Ribera.

Segons explica Signes, la pròpia presidenta de la Confederació, María Ángeles Ureña, explicava que el govern ha reduït en un 64,57% el pressupost per a la institució que presideix, que s’ha quedat només amb 18,6 milions davant els 50,3 milions de 2011.

Per tot això, el PSPV presentà a Les Corts una proposició no de llei per tal que el Consell es dirigisca al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient perquè impulse aquest pla i el dote d’una consignació pressupostària i que s’executen “de forma immediata” les obres contra inundacions a Albalat de la Ribera.

El PP va votar en contra de la proposició “amb l’excusa de que no hi ha diners però bé que gasten 23 milions d’euros en grans esdeveniments”. En aquest sentit, Signes es va dirigir als diputats populars per dir-los que “es lamentaran quan torne a haver una altra riuada, però si és com a conseqüència de la seua ineficàcia, els ho recordarem”.

next