Diari La Veu del País Valencià
A Paterna urgix una partida d’ajudes per a pagar les plusvàlues d’execucions hipotecàries
La formació demana la suspensió cautelar del cobrament de l’impost a qui sol·licite l’ajuda

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, assenyala que “donada la greu situació econòmica de moltes famílies del municipi, que a més veuen com són desnonats de la seua vivenda, cal implantar ajudes que deriven al consistori el pagament de la plusvàlua de la vivenda afectada. Perquè és una vergonya i una injustícia moral que damunt que el banc te lleva la casa i te tire al carrer, encara hages de pagar a l’ajuntament la plusvàlua. Així és urgent que Paterna tinga al seu pressupost municipal una partida d’ajudes als afectats per a cobrir el 100% de la plusvàlua, en els casos de dació en pagament i execució hipotecària d’habitatge únic i habitual”.

“Aquesta proposta sorgeix d’una petició veïnal i recull les idees que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat en ajuntaments arreu de tot l’Estat, ja que la modificació de la llei hipotecària aprovada pel PP és del tot insuficient, restringida únicament als casos amb dació en pagament, per la qual cosa cal completar-la per incloure tots els casos d’execucions hipotecàries, oblidats completament pel PP”.

Per tot això, “al ple de gener presentem una moció per a l’aprovació d’ajudes municipals als veïns que el banc els ha llevat la seua única vivenda habitual, i que estan obligats a pagar la plusvàlua. Els afectats i afectades podran accedir a aquestes ajudes sempre que el patrimoni de l’unitat familiar, una vegada executada la hipoteca, no supere els 120.000 euros. La persona afectada presentarà l’auto-liquidació sense ingressar l’import i sol·licitarà, de forma immediata, l’ajuda corresponent que, quan se li adjudique, serà destinada al pagament de la plusvàlua en l’Ajuntament”.

“A efectes pràctics, aquesta subvenció no ha de suposar un impacte significatiu als comptes municipals, en primer lloc perquè els afectats no estan fent efectiu el pagament de la plusvàlua per raons òbvies. I en segon lloc perquè el PP preveu per a 2014 un superàvit de 5 milions d’euros, que es pot adreçar a finançar aquest programa d’ajudes. En un context on es troben moltes famílies de Paterna que s’enfronten a la pèrdua del seu habitatge i a una condemna econòmica per a sempre, el consistori ha de demostrar que està al costat dels més vulnerables”, afegeix.

D’altra banda, en aquesta moció “demanarem a Lorenzo Agustí que es posicione a favor dels afectats i que inste al Govern de Madrid a realitzar les modificacions en la llei per a que aquest impost, en casos de desnonaments, el pague la banca. Mentre aquesta reforma arriba, anem a sol·licitar que l’Ajuntament de Paterna modifique l’Ordenança Fiscal que regula la plusvàlua, per tal de permetre la suspensió cautelar del cobrament de l’impost a qui sol·licite l’ajuda, sense que la suspensió comporte cap càrrec d’interessos si finalment resulten beneficiaris”.

“Ja ha passat una setmana des que sol·licitàrem la convocatòria ‘urgent’ de la Comissió de la Vivenda i continuem sense notícies. Ara en el ple, demanarem el suport de tots els corporatius a la nostra proposta, ja que considerem que cal treballar en la línia marcada per la PAH i donar solucions a la ciutadania. Sobre tot a aquelles persones amb circumstàncies més complicades”, conclou Juanma Ramón.

Compromís per Paterna

Comparteix

Icona de pantalla completa