Diari La Veu del País Valencià
El perill d’enfonsament del palauet d’Aben Al Abbar per culpa de la deixadesa Partit Popular
Compromís alerta del perill d’enfonsament del palauet d’Aben Al Abbar per culpa de la deixadesa Partit Popular

Joan Ribó, portaveu de Compromís, ha denunciat que l’equip de govern de Rita Barberá ha renunciat a l’ajuda econòmica sol·licitada a la Diputació de València per a l’execució de les obres de consolidació de l’edifici (amb nivell de protecció 2) que anaven a evitar el seu enfonsament, tal i com s’anuncià ahir a la Junta de Govern de l’Ajuntament.

El palauet d’Aben Al Abbar al barri d’Algirós, que té el valor simbòlic d’haver estat el lloc on va fer l’última reunió el govern de la Segona República Espanyola abans del seu exili, es troba en un estat ruïnós i d’extrem abandó, amb el risc de col·lapse total de la seua estructura. Aquest immoble, de propietat municipal, va ser adquirit l’any 2009 per un milió d’euros i està construït sobre una parcel·la de 1.029 metres quadrats. L’edifici consta d’una planta baixa i una primera planta amb una superfície total de 399 metres quadrats.

L’edifici estava reservat en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) com a equipament públic i catalogat amb un nivell de protecció 2, destinat a allotjar la Universitat Popular al barri d’Albors.

No obstant, l’edifici pateix greus desperfectes, té enfonsades les cobertes de la teulada, els falsos sostres i els envans i també ha patit alguns incendis.

La Junta de Govern Local del 14 setembre 2012 va aprovar sol·licitar, a instàncies del Servei de Patrimoni, una subvenció de 75.000 euros a la Diputació amb càrrec al Programa d’ajudes per a la conservació de béns immobles que posseeixen valors històrics, artístics o d’interès local, com és aquest cas. Una xifra que es quedava curta, ja que la rehabilitació integral està pressupostada en 230.000 euros, però que la Diputació va concedir-los.

No obstant, en la Junta de Govern del divendres, el PP va anunciar, mitjançant una moció, que renunciava a l’ajuda de la Diputació per al palauet, i que faria una nova petició a la Diputació de València pel mateix import per a “l’habilitació de la casa Doctor Bartual”. Un fet que des de Compromís trobem curiós ja que eixe edifici ja està rehabilitat i en bones condicions, mentre que el palauet d’Aben Al Abbar està en greu perill d’enderrocament i en una situació d’emergència.

A més, des de Compromís, consideren que les dos parcel·les que té de jardí s’haurien d’acondicionar per a que els veïns i veïnes puguen gaudir d’aquest espai verd.

Per tot això, Joan Ribó ha presentat una moció a la comissió urbanisme en què exigix a l’equip de govern del PP que destine les partides econòmiques necessàries per a la rehabilitació integral d’este xalet amb un gran valor patrimonial.

Comparteix

Icona de pantalla completa