La Mesa pel Xúquer dóna suport a la concentració de divendres a Alzira pel dret a l'aigua

Exigeix aigua de qualitat del Xúquer per a la Ribera de manera urgent i prioritària
24 juny 2013 01:00h
RedactaVeu / Sueca

La Mesa pel Xúquer es va reunir a Sueca el passat cap de setmana per analitzar, per una part, la situació de l'abastiment d'aigua potable a la Ribera i per altra, el nou Pla de Conca que eixirà a consulta pública en els pròxims dies.

En la reunió van participar una trentena de persones de distintes organitzacions, entre d’altres, hi van acudir els alcaldes d'Albalat, Corbera i Riola i regidors de distintes poblacions. Es va acordar donar suport a la concentració de divendres 28 de juny convocada per la Plataforma ‘La Ribera pel dret a l'aigua’.

La Mesa pel Xúquer considera que s'està vulnerant a la Ribera un dret humà, com és el de l'accés a l'aigua de qualitat i exigeix l'acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries perquè tots els pobles afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d'aigua de qualitat adequada.

En aquest sentit la Mesa pel Xúquer considera “inacceptable” el retràs en la resolució d'aquest problema, 16 anys després del conveni entre el Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat Valenciana que es comprometia a resoldre aquesta situació per a l'any 2002. A hores d'ara, malgrat les declaracions efectuades, cap de les 13 poblacions afectades per la contaminació dels aqüífers té resolt el problema. Per a 6 dels 13 pobles -Alzira, Carcaixent, Cullera, Corbera, Favara i Llaurí- es parla, sense moltes garanties, de finals d'aquest any; mentre que les obres per a portar aigua de la potabilitzadora als 7 pobles restants -Sueca, Albalat, Riola, Polinyà, Benicull, Fortaleny i Algemesí- estan paralitzades sine die per falta de finançament.

D’altra banda, la Mesa pel Xúquer considera que el Pla de Conca que s'aprovarà en 2014 ha d'aparèixer clarament una assignació o reserva d’aigua superficial del Xúquer per als abastiments de la Ribera, sense que estiguen lligats a cap permuta o intercanvi amb altres usuaris, ja que l'abastiment d'aigua potable té màxima prioritat i va per davant de qualsevol altre ús.
 

A més, la Mesa considera que els ajuntaments i els usuaris dels pobles afectats “no són, en absolut, responsables de la contaminació causada, sinó les administracions estatal i autonòmica que no han complit amb la seua obligació de protegir l'estat dels aqüífers i deixar que s'arribe a aquesta situació”.

Malgrat les declaracions efectuades per responsables de la Generalitat en el sentit que hi haurà una concessió, tot indica que la situació quedarà de la mateixa forma que en el Pla de 1998 que està a punt de caducar: una permuta amb els regants amb un cost associat que hauran de pagar els abastiments. Aquesta és la fórmula que encapçala la Comunitat d'Usuaris proposada per la Generalitat i la Confederació i que consagraria la situació de dependència dels abastiments respecte als regants.

next