Diari La Veu del País Valencià
L’abocador que projecta Guadassuar és una temeritat
RedactaVeu / l’Alcúdia

L’abocador de Guadassuar “és una temeritat absoluta”. Així de contundent s’ha mostrat l’alcalde de l’Alcúdia, Robert Martínez, després d’anilitzar les al·legacions que ha presentat el president de la Comunitat de regants del Xúquer contra l’autorització ambiental integrada per a la construcció de l’abocador previst al terme de Guadassuar.

Per a Martínez, no sols el president del Consorci (i alcalde de Guadassuar) “serà el responsable del que puga ocórrer, sinó que també ho seran tots els alcaldes dels pobles de la comarca que han votat a favor del projecte i que, tot i ser conscients del greu perill de contaminació dels aqüífers d’on beuen els seus veïns, mantenen eixa decisió”.

L’alcalde de l’Alcúdia, a més, considera “ineludible” prendre una decisió en el Consorci de suspendre l’execució de l’acord de modificació de contracte de concessió de gestió de la zona, “fins que no quede clar que l’emplaçament triat per a ubicar l’abocador és correcte i segur”.

Queda clar, matisa Martínez, “que els secuaços -com va qualificar el president del Consorci als representants municipals de l’Alcúdia que han impugnat eixe acord en els tribunals- no són sols els que votaren en contra del projecte (alcaldes i representants municipals de la major part dels ajuntaments de la comarca), sinó que a la vista dels fets, s’hauria d’incloure en eixe conjunt també els responsables de la Séquia Reial del Xúquer”.

En eixe sentit, la Séquia Reial del Xúquer argumenta en les seues al·legacions que l’abocador incompleix el règim de distància mínima de 250 metres que ha de tenir respecte del Canal Principal de la Séquia Reial. A més, consideren que afectaria negativament les infraestructures de conducció i distribució de regadius existents al costat de la instal·lació projectada. Així mateix, denuncien que existeix un risc ambiental evident davant un possible trencament de la bassa de lixiviats o inundació o desbordament del clot de l’abocador, en casos de fortes pluges o trencament de les conduccions d’aigua a pressió existents a pocs metres.

Alternatives d’ubicació

Des dels ajuntaments i des dels col·lectius socials oposats al projecte, “reiterem al senyor Ribera una invitació per a repensar el despropòsit en què pretén ‘embarcar’ la comarca”. El que cal, demana Martínez, “és analitzar seriosament les alternatives d’ubicació d’eixa instal·lació en el conjunt de la comarca, no guiar-se per criteris exclusivament de benefici econòmic per als seus propis interessos”.

Projecte del macroabocador de Guadassuar

Cal reclamar al PP comarcal que “faça reflexionar el senyor president del Consorci i que l’inste a reconsiderar la seua decisió, perquè les conseqüències del desficaci ambiental que pot generar eixa actuació, les pagarem tots”, demana l’alcalde.

La construcció d’eixe “descomunal abocador”, com han denunciat els ajuntaments que s’oposen (l’Alcúdia, Benimodo, Massalavés…) i molts col·lectius socials, “és un risc ambiental inassolible. Encara no és tard, estem en el moment de reconsiderar les decisions”, conclou Martínez.

Comparteix

Icona de pantalla completa