La Universitat CEU San Pablo nega la persecució del català en el franquisme

"En els últims anys la llengua que es margina és la castellana"

La Marea / Brais Benítez

El document, que va ser presentat a la fi de maig, admet: “No dubtem que a Catalunya durant el Règim de Franco haguera existit alguna campanya que propiciara l'abandó del català i que es diguera allò de parle vostè cristià o parle la llengua de l'Imperi”, però conclou que no va existir una política de prohibició expressa, i remata que “en els últims trenta anys, la llengua que a Catalunya oficialment es margina, es desaconsella usar, se sanciona o s'impedeix utilitzar, és la castellana”.

El text advoca per reformar la Carta Magna per a “mantenir l'esperit bàsic de la nostra Constitució de 1978”, amb l'objectiu d'atacar el “problema que des de la perifèria secessionista se'ns planteja als espanyols”.

Menys competències autonòmiques

Entre les propostes que plantegen està la de recentralitzar el poder en mans de l'Estat, i per tant restringir les competències autonòmiques, “introduint-se els canvis necessaris per a impedir la repetició de la deriva desintegradora”. A més, defensen “tancar el procés, de manera que el model de distribució de competències no puga seguir obert a pressions i modificacions extra-constitucionals”.

“L'experiència històrica ens ensenya que sempre que hem iniciat processos de desintegració i autodeterminació com els actuals, encara que en principi poguera existir retòrica amable en el centre i la perifèria, els tanquem amb amplis vessaments de sang”, sentencia el document.
 

“No ens deixem enganyar per la dialèctica del ‘boníssim’ que sempre ens dibuixarà la possibilitat de fragmentacions amables de la nació, amb festes, discursos i promeses de germanor perpètua”, defensen els autors. “Són poc importants els 14 d'abril, nosaltres sabem molt bé que la República rebuda un dia amb cançons i entusiasmes, es va lliscar immediatament als colpismes, anarquia, separatismes i, als cinc anys, a la Guerra Civil”, conclouen.

L'estudi ha sigut elaborat pel president de l'Institut d'Estudis de la Democràcia del CEU, José Manuel Otero Novas; l'advocat de l'Estat en el Suprem José Ramón Recuero Astray; i la professora de Ciència política en el CEU, Ainoa Uribe. Per a la seua elaboració han estat també  les aportacions entre altres, de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre; l'expresident del Govern José María Aznar; el periodista Luis María Ansón i l'articulista i escriptor Pío Moa.
 

Comentaris

Josep Cullera
5.

Segons sembla vivim en una societat en la que anem a sentir i a vore moltes coses.¿ Com s'atreveixen a dir que el català no estava perseguit durant el franquisme ,si una cosa tan senzilla com tindre el nom en valencià estava prohibit? I així tot.Però ells ho diuen per atacar el procés de nomalització de la llengua catalana.

  • 3
  • 0
Vers suite
4.

Aquesta democràcia està en crisi en gran part per el sector ultra espanyol. A una democràcia hi ha rivals polítics i no enemics, i aquest agent descaradament nazi, no tolera la diversitat en qualsevol sentit i assenyala enemics. La democràcia i els ideals democratics estan en joc.

  • 9
  • 0
Joseps Barcelona
3.

Que no? En el següent llibre està tot documentat, o almenys allò que afecta Catalunya:

Josep Benet,
L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya,
Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1995.

  • 9
  • 0
Roger Borriana (Plana baixa, país Valencià)
2.

Quina nota van treure els qui han fet este estudi? Parlava Franco català en la intimitat? CEU San Pablo adoctrina, i no l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania. Però ja sabem quina és la democràcia d'aquests catòlics…

  • 9
  • 0
Gandia Gandia
1.
"L'estudi ha sigut elaborat pel president de l'Institut d'Estudis de la Democràcia del CEU" amb aquesta frase ja en tenim prou, jajajaja quin concepte de democràcia tenen estos feixistes-castellans...tota la vida igual. P.S: El CEU és una fàbrica de neoliberals, nazis i d'extrema dreta, sols cal coneixer algú que haja estudiat allà per saber com s'hi pensa. Sols en dir que a la biblioteca et topetes amb llibres com l'autobiografia de Jose María Aznar (un genocida) i que malauradament és un èxit entre la jovenalla del CEU, aquesta institució deuria ser il.legal. També cal recordar-hi la famosa mestra alenant a les xicones a que suporten els maltractaments "como buenas cristianas", deveres esta gent és una merda que té un cervell completament involucionista.
  • 11
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat