Diari La Veu del País Valencià
Tres dècades de tamarits ‘destrossats’ a la platja de l’Almardà de Sagunt
RedactaVeu / Sagunt

A pesar de portar quasi tres dècades defensant les muntanyes de l’Almardà de la invasió dels cotxes, desenes dels tamarits del camí d’accés a aquesta platja de Sagunt van ser talats la setmana passada. Així ho ha denunciat Acció Ecologista-Agró, i ha exigit responsabilitats a l’ajuntament de la capital del Camp de Morvedre, a més de demanar un major control tècnic sobre aquest tipus d’actuacions, que posen “en perill la conservació del nostre patrimoni natural. Qui ha sigut el salvatge que ha consentit aquest atemptat mediambiental?”, pregunten des de l’associació ecologista.

Segons relaten fonts d’Acció Ecologista-Agró, inexplicablement, la setmana passada, desenes dels tamarits (Tamarix gallica) del camí d’accés a la platja d’Almardà (Sagunt) des de Canet d’En Berenguer van aparèixer talats. Aquests històrics arbres són la barrera natural que des de la dècada dels 80 defensen les muntanyes de la platja d’Almardà dels cotxes, que abans aparcaven damunt de les dunes, destrossant-les i carregant-se la delicada flora d’un dels ecosistemes dunars millor conservats de la malparada costa valenciana.

A principi de la dècada dels 80, Acció Ecologista-Agró encetà una campanya per a protegir els muntanyams d’Almardà dels impactes del turisme. Primer, durant tres estius consecutius, els activistes de l’associació ecologista es van dedicar, pam a pam i dia a dia, a repartir fulls informatius entre els propietaris dels vehicles que aparcaven damunt de les dunes. A partir de 1986, amb la participació de la ciutadania del Camp de Morvedre i el recolzament de l’Ajuntament de Sagunt, AE-Agró va impulsar diferents plantacions de tamarits junt al camí d’accés a la platja d’Almardà, per a consolidar una barrera vegetal que fins la setmana passada ha protegit els muntanyams dels turistes menys respectuosos amb el medi ambient. A més a més, el consistori saguntí limità l’accés al camí, permetent només l’entrada de vehicles autoritzats, i realitzà diferents actuacions i xicotetes obres per a protegir la zona i els seus tresors naturals.

Els tamarits talats la setmana passada portaven quasi tres dècades defensant les dunes i la flora dels muntanyams d’Almardà i donant ombra i raser a la seua fauna. Per això, des del col·lectiu comarcal d’AE-Agró Camp de Morvedre volem denunciar públicament la seua tala, “tot un destrellat que consisteix un autèntic atemptat contra el nostre patrimoni natural”. Més encara, si tenim en compte que actualment només es pot transitar en aquest camí a peu o amb bicicleta per a evitar impactes en els muntanyams, en les seues dunes i en la seua flora. “Demanem responsabilitats a l’Ajuntament de Sagunt: volem saber qui ha sigut el salvatge que ha donat l’ordre per a perpetrar aquest desficaci i exigim la restauració dels danys ocasionats, a més a més de la paralització immediata d’aquestes tales”.

Tercer atac contra el patrimoni botànic a Sagunt

Malauradament, aquest és el tercer atac contra el nostre patrimoni botànic que pateix la flora de Sagunt enguany. Abans de la tala que han patit els tamarits d’Almardà, es van arrancar pràcticament totes les plantes aromàtiques de la muntanya del Castell de Sagunt i també es va destrossar la població de ruda de mallada (Thalictrum maritimum) de la Gola de l’Estanyol de Quartell, a pesar de ser aquesta una espècie considerada com a vulnerable pel Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada, per la Llista Roja de Flora Vascular i inclús pel Llibre Roig de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Des d’AE-Agró “exigim a l’Ajuntament de Sagunt un major control tècnic sobre actuacions que impliquen treballs amb flora tan delicada i tan valuosa com la ruda de mallada, les aromàtiques del Castell o els tamarits d’Almardà”. Per exemple, des de 2010, els treballs que realitza el Consell Agrari de Sagunt en el Camí de Cantarrana, junt a la microreserva de flora de les Torberes d’Almardà i la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, compten amb l’assessorament d’AE-Agró per a evitar ’barrabassades’ com l’inexplicable tala dels tamarits d’Almardà.

Comparteix

Icona de pantalla completa