Diari La Veu del País Valencià
La Unió assenyala que la PAC contempla les ajudes als nostres principals cultius
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors assenyala que la nova reforma de la PAC 2014-2020; acordada pel Consell de Ministres, votada per la Comissió Europea i a falta de la ratificació del Parlament Europeu, manté pràcticament el nivell de suport actual i permet a la major part de cultius del camp valencià accedir a les ajudes, inclosos els cítrics.

Malgrat els dubtes generats, i tal com ha dit La Unió, els cultius permanents compleixen els requisits del component verd (greening) per ser embornals de CO2 i per tant rebran eixa part d’ajuda. Açò beneficiarà els cítrics, oliveres, vinya i fruiters; així com cultius amb aigua com el cas de l’arròs.

Resulta “important” que l’ajuda als agricultors joves siga obligatòria i que no siguen cofinançades, cosa que permetrà “l’agilitat en el cobrament, al contrari del que ocorre ara pels retards de la Conselleria d’Agricultura en abonar la seua part”, han explicat fonts de la Unió.

En desenvolupament rural es finançaran les inversions que garantisquen un estalvi d’almenys el 5%, la qual cosa beneficia basses de reg, millora l’eficiència energètica, utilització d’aigües regenerades i nous regadius en determinades condicions. Pot ser un aspecte positiu sempre que “no s’incrementen els nous regadius i a l’espera de conéixer les condicions per a crear-los”.

Aspectes negatius

Els aspectes més negatius de la reforma es troben, segons la Unió, en les mesures de mercat i en la ramaderia. Els mecanismes de mercat i la potenciació del paper de l’agricultor enfront dels intermediaris i la gran distribució, són els grans oblidats de la reforma i amb prou faenes s’esmenten de forma ambigua, però en cap moment adopta mesures per a limitar el poder de la gran distribució en les negociacions de la cadena alimentària.

Pel que fa a la ramaderia, no s’esmenta als ramaders extensius (oví-caprins-boví) que es quedarien sense hectàrees elegibles i que en principi no tindrien dret a ajudes, la qual cosa suposaria la pràctica desaparició malgrat l’important paper que exerceixen en les zones d’interior.

Comparteix

Icona de pantalla completa