Diari La Veu del País Valencià
Compromís, MOVE i EUPV donen suport a les peticions de la PAH Camp de Túria
Els tres grups municipals reclamen un recàrrec del 50% a les vivendes buides de Llíria.

Amb l’esclat de la crisi i l’augment de l’atur, centenars de milers de famílies han arribat a una situació límit que no els permet cobrir les seues necessitats més bàsiques. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, sols al primer semestre de 2013 es van executar 31.545 desnonaments a tota Espanya, 5.386 d’aquests al País Valencià.

Quan açò succeeix, les famílies no sols s’enfronten a la pèrdua de la seua vivenda, sinó també a una condemna a l’exclusió social i a l’economia submergida, a més de quedar avocats a viure a la indigència, donat que cada cop són més els ciutadans que ja no perceben cap tipus de prestació, la qual cosa elimina la possibilitat d’accedir a un lloguer després d’haver patit un desnonament.

A l’actualitat, segons dades de l’INE, existeixen a l’Estat Espanyol 3,4 milions de vivendes desocupades, la majoria de les quals són propietat de grans promotores i entitats financeres. Aquestes entitats, encara que han sigut rescatades amb els diners de tots els espanyols, es neguen a la secció de vivendes en lloguer social, cedint únicament darrere les pressions socials ciutadanes un nombre absolutament insuficient d’immobles per a aquesta finalitat: un total de 5.591 vivendes en tot l’Estat foren aportades al Fons Social de Vivendes, davant una xifra set vegades major de desnonaments sols al primer semestre de 2013.

Tanmateix, a la nostra comarca, hi ha una evident falta de vivendes públiques per a lloguer social, i un gran nombre de vivendes desocupades en mans de bancs i promotores immobiliàries, mentre no deixen de produir-se execucions hipotecaries, augmentat d’aquesta manera el nombre de persones que requereixen de vivendes de lloguer social.

La falta de presa de mesures en aquesta matèria per part de les Administracions Públiques, suposaria un potenciador de les ocupacions de vivendes en condicions irregulars, així com una deixadesa de funcions que venen marcades per la Constitució Espanyola.

Davant esta situació, els grups municipals de Compromís, MOVE i EUPV han proposat al Ple de l’ajuntament aprovar un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a immobles urbans d’ús residencial que es troben en situació de desocupació permanent i que complisquen una sèrie de paràmetres, així com l’establiment dels criteris dels que quedarien exemptes d’este recàrrec.

Compromís Llíria

Comparteix

Icona de pantalla completa