Els danys per la pedra caiguda a les comarques del nord pugen uns 9 milions

La Unió ha demanat ajudes als Governs central i autonòmic i presentarà propostes de mocions als municipis afectats
27 juny 2013 01:00h
RedactaVeu / Castelló

La Unió de Llauradors estima que les pèrdues directes en el sector agrari de les comarques del nord per les tempestes de pedra del passat divendres, primer dia d'estiu, rondaran els 9 milions d'euros segons la primera avaluació efectuada pels seus tècnics després d'un recorregut per les zones afectades.

Aquestes pèrdues directes se sumaran a les ocasionades per la previsible retallada de jornals en camp i magatzems, en el transport i en tot allò relacionat amb l'activitat agrària; així com als possibles danys en infraestructures o camins que s'haurien de reparar el més prompte possible.

La comarca més afectada és la Plana Baixa encara que també s'han vist perjudicades la de l'Alt Palància, la Plana Alta i el Maestrat i per tant les possibles ajudes han d'anar per als afectats de totes aqueixes zones.

La superfície danyada per la pedra és d'unes 3.800 hectàrees, de les quals unes 2.500 corresponen a la Plana Baixa, 1.000 al Palància, 200 a la Plana Alta i altres 100 al Maestrat. La producció danyada pot oscil·lar les 40.000 tones, de les quals la major part (unes 34.500 tones) són de cítrics. Els danys econòmics totals en els cítrics són superiors als 7 milions d'euros, seguit amb vora 1 milió d'euros per les hortalisses i ja successivament fins a la xifra total per les oliveres, ametlers, fruiters, garroferes i cereals.

La Unió ha sol·licitat tant al Govern central com a la Generalitat ajudes excepcionals i cofinançades per a pal·liar els efectes de la pedra. Ramón Mampel, secretari general de la Unió, assenyala que esperen que les promeses dels polítics “no es queden en paper mullat i es concedisquen ajudes que arriben de forma àgil als agricultors afectats”.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next