Diari La Veu del País Valencià
Les Corts acumulen 14 sol·licituds per a reobrir la investigació de l’accident del metro
EFE / València

Els grups de l’oposició han presentat prop d’un centenar de peticions per a crear comissions de recerca en Les Corts Valencianes al llarg d’aquesta legislatura, entre les quals destaquen les 14 sol·licituds per a reobrir la investigació de l’accident del metro que va causar 43 morts.

Les 94 peticions de comissió de recerca o estudi plantejades pel PSPV, Compromís i EU versen sobre una vintena de temàtiques, entre elles, els casos Nóos, Emarsa, Cooperació o Brugal, la situació de les entitats financeres, els bebés robats o els projectes temàtics, a més de l’accident de metro.

Des de l’oposició justifiquen aquest elevat nombre de sol·licituds per “l’opacitat” del Consell i en la seua negativa a donar-los informació, mentre que per al PP demostra que aquests grups “només volen institucionalitzar l’escàndol, crear alarma social i judicialitzar Les Corts”.

Del total de comissions demanades, algunes de les quals es troben encara en tramitació, únicament s’han aprovat dues: la que investiga la intervenció de la CAM per part del Banc d’Espanya, que segueix els seus treballs, i la que analitza la gestió de l’empresa Emarsa en la depuradora de Pinedo (València).

Aquesta última, l’única que també havia sigut sol·licitada pel PP, va iniciar els seus treballs al febrer i, després de set reunions, es va tancar a mitjan maig, amb l’atribució de responsabilitats polítiques per les irregularitats als exdirectius de l’empresa pública Enrique Crespo, Esteban Cuesta i Enrique Arnal.

Els casos de bebés robats acumulen onze peticions d’investigació, mentre que la gestió de Bancaixa i Banc de València i el suposat desviament de fons per a la cooperació, sumen nou sol·licituds cadascuna, i els grans projectes, entre ells, la Ciutat de la Llum i la Ciutat de les Arts i de les Ciències, n’acumulen huit.

Nóos i Over Màrqueting

Fins a quatre vegades ha reclamat l’oposició estudiar els contractes de la Generalitat amb l’Institut Nóos i altres dos els relacionats amb Over Màrqueting, mentre que les contractacions de FGV acumulen quatre intents de recerca, un més que RTVV i dues són les vegades que s’ha demanat investigar l’aplicació de la llei de la dependència.

També s’han sol·licitat comissions d’investigació sobre l’aeroport de Castelló, la contaminació d’aigua en la Ribera, la destinació de préstecs europeus per a educació i dels fons Ruralter i, sobre els contractes de l’Administració amb les empreses de César Augusto Tauroni, imputat en el cas Cooperació.

Alcaldes de la Ribera protesten a Les Corts per la contaminació de l’aigua

Les relacions d’alts càrrecs del Consell amb la firma Esabe han sigut també objecte de sol·licitud d’investigació, juntament amb els sobresous cobrats pel PP, la visita del Papa, el deute de la Generalitat, les llicències de TDT, els incendis o la gestió de l’hospital de Dénia.

La versió dels implicats

El portaveu socialista, Antonio Torres, ha afirmat que si el PP i el Govern respongueren a les sol·licituds d’informació i documentació i a les preguntes que li planteja l’oposició, no seria necessari haver de presentar tantes propostes d’aquest tipus.

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha assegurat que l’oposició es veu obligada a buscar els mecanismes que li ofereix el reglament per a exercir eixe control, i ha acusat el PP d’estar “més interessat a tapar i ocultar que a cercar la veritat, l’exemplaritat i la transparència”.

“El PP i el Consell el que fan és privar a l’oposició dels recursos, que té reconeguts per llei, per a exercir les tasques de fiscalització”, ha criticat la portaveu d’EU, Marga Sanz, per a qui el cas paradigmàtic és el de l’accident de metro que, segons ha advertit, “seguirà sent recurrent mentre l’Executiu no moga fitxa”.

El portaveu del PP, Jorge Bellver, per la seua banda, ha acusat a aquests grups de traslladar a Les Corts “un paper que en aquest Estat de Dret ostenten jutges i fiscals”, i ha criticat que en ocasions, plantegen comissions de recerca per a temes que, al seu judici, “perfectament es poden abordar en les comissions ordinàries”.

Comparteix

Icona de pantalla completa