Diari La Veu del País Valencià
Irregularitats ‘massives’ en les comandes de gestió de VAERSA
RedactaVeu / València

L’òrgan de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública insta la Conselleria d’Isabel Bonig a seguir les recomanacions de la viceintervenció General per a “impedir que la prestació dels serveis encomanats a VAERSA puga suposar o aparentar cessió il·legal de mà d’obra”.

L’informe de la Sotsdirecció General d’Atenció al Ciutadà, Qualitat i Inspecció de Serveis -de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública- té el seu origen en una denúncia presentada per la Junta de Personal de Serveis Centrals de l’Administració de la Generalitat el 26 de setembre de 2012 sobre la utilització per part de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient de treballadors de la societat mercantil pública VAERSA per a prestar funcions pròpies del personal funcionari, la qual cosa diferents sentències judicials han considerat cessió il·legal de treballadors.

Tant la denúncia sindical com l’informe de la Inspecció assumeixen el contingut de l’informe de fiscalització de la Viceintervenció General de Control Financer, que el 14 de setembre de 2012 va analitzar les comandes de gestió subscrites per la Conselleria i VAERSA, concloent que existeixen nombroses evidències d’incompliment de la llei, que a més generen un important perjudici econòmic per a l’Administració en incrementar la despesa un 26,5%.

Concretament, en les direccions generals que tenen comandes de gestió només el 21% del personal és funcionari i el 79% restant procedeix de VAERSA, la majoria seleccionat sense atendre a principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.

Segons l’informe de la Inspecció de Serveis, la Conselleria és “conscient que és inadequat el sistema actual, encara que entén que la seua justificació deriva de l’increment de la càrrega de treball, l’augment de la seua complexitat al llarg dels últims anys i la manca de personal funcionari propi per al seu acompliment”.

Per això, la Sotssecretaria de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient ha sol·licitat a la Direcció General de Recursos Humans i a la Direcció de Pressupostos –ambdues de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública- un increment de llocs de treball i la seua corresponent dotació pressupostària.

El diputat d’Esquerra Unida exigirà al Consell que aqueix increment de plantilla siga “efectiu i suficient per a cobrir les necessitats reals de la Conselleria respecte als procediments legals d’accés i provisió”.

Per a Blanco, tant la Viceintervenció com la Inspecció de Serveis reconeixen la gravetat del problema però falta que el Consell actue en conseqüència: “la solució no pot ser maquillar els casos de cessió il·legal de treballadors, com sembla suggerir-se en algunes recomanacions, sinó acabar totalment amb una pràctica il·legal i políticament inadmissible. No es tracta de blanquejar el frau sinó de combatre’l”, conclou Blanco, qui avisa que “a dia de hui ja existeixen indicis que pot haver-hi personal de VAERSA i d’altres empreses integrat en les oficines de la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre”.

Comparteix

Icona de pantalla completa