Diari La Veu del País Valencià
Ontinyent – Jornada sobre infrafinançament i deute històric del País Valencià
Organitzat per EUPV de la Vall d’Albaida, el passat divendres 28 de febrer es va celebrar a la UNED d’Ontinyent una jornada sobre (infra)finançament i deute històric del País Valencià, a la qual van assistir més de 50 persones.

L’acte va ser presentat pel Coordinador Local d’EUPV, Vicent Guerola, i va comptar amb la presència d’Ismael Fernàndez (representant d’EUPV a la Comissió d’Experts nomenada per les Corts per a analitzar el sistema de finançament autonòmic), Ignacio Blanco (diputat D’EUPV a les Corts Valencianes) i l’ontinyentí José Vicente Soler, Secretari d’Economia d’EUPV.

José V. Soler va emmarcar la jornada dins de diverses activitats que des d’EUPV pretenen acostar a la gent aspectes econòmics poc abordats habitualment, o de certa complexitat o impacte social, com el gran desconegut finançament autonòmic, que en el cas del País Valencià ha provocat un deute històric d’unes dimensions descomunals.

Ismael Fernàndez, catedràtic d’Estructura Econòmica a la Universitat de València, va explicar el diagnòstic i les propostes de la Comissió d’Experts nomenada per les Corts sobre el sistema de finançament autonòmic, en la qual hi havia un representant de cada grup polític (EUPV, Compromís, PSPV-PSOE i PP).

Ismael Fernàndez en un moment de la seua intervenció

La Comissió primerament va elaborar un diagnòstic, amb abundants dades oficials, sobre la situació del País Valencià als darrers anys, observant-se que:

El País Valencià es troba en una greu situació financera causada, majorment, per un deficient finançament dels 30 darrers anys.
Este deute ha assolit quasi els 30.000 milions d’euros l’any 2013, convertint-se en la Comunitat més endeutada en relació al PIB.
Alhora, el creixement de l’atur, la caiguda del PIB i de l’activitat industrial ha sigut major al País Valencià que a altres territoris de l’Estat.
Pel que fa al capítol de despeses, el País Valencià té un sector públic menor que altres Comunitats. De fet, la despesa en educació i sanitat ja és similar al que preveu el Programa d’Estabilitat per al conjunt de l’Estat l’any 2016, i està molt per baix de països com França, Alemanya, el Regne Unit o Itàlia.

Eixe infrafinançament augmenta també la càrrega financera suportada pel País Valencià, i sumat al dèficit de finançament suposa vora el 45% del total del deute valencià.Explica Ismael Fernàndez que l’infrafinançament valencià i el deute històric acumulat deriven del que s’anomena “status quo”, el sistema de finançament que en la transició es va establir i que considerava el País Valencià com un territori “ric”, imatge que també els valencians hem ajudat a crear, però que no s’ajusta a les dades reals, i per tant li assignava una menor proporció de finançament del que en justícia li haguera pertocat.

Este “status quo” continua inalterable fins l’actualitat almenys en un 90% del sistema, tot i les darreres reformes (la del 2002 amb Aznar i el 2009 amb Zapatero).

La proposta de la Comissió d’Experts passa per garantir el finançament mínim per persona en totes les comunitats en temes socials bàsics: sanitat, educació i protecció social, de manera que eixe mínim establert no puguera baixar-se, tampoc en època de crisi.

Altres partides del finançament anirien destinades al manteniment de l’administració autonòmica, inversions o altres aspectes, que dependrien també de l’eficiència autonòmica. També recomanen major transparència en els comptes d’Hisenda (actualment hi ha molta opacitat envers les autonomies) i fins i tot descentralitzar les agències tributàries.

A continuació va intervindre Ignacio Blanco, que va destacar la pesada llosa que suposarà eixe deute històric al País Valencià, i que obliga a establir un nou sistema de finançament que reequilibre el deute i millore el nostre finançament. Per a Ignacio, eixa possibilitat passa per un canvi de règim (d’una Monarquia Centralista a una República Federal) i d’abandonar el Sistema Capitalista actual.

Ignacio Blanco també va criticar les despeses supèrflues i innecessàries dels Governs del PP als darrers 20 anys i que tots ja coneixem (Terra Mítica, Ciutat de les Arts i de les Ciències, Ciutat de la Llum, aeroport de Castelló), així com també la privatització de Serveis Públics essencials, com ara la gestió de l’Hospital d’Alzira i altres hospitals.

També va assenyalar l’escassa, pràcticament nul·la, influència del President de la Generalitat a Madrid, i el consentiment i aprovació del Partit Popular a totes i cadascuna de les reformes del sistema de finançament que perjudicaven notòriament el País Valencià.

Hi va haver un bon nombre d’assistents

Va fer una crida a la gent per tal de començar el bolc electoral ja en les properes eleccions europees, per canviar les polítiques devastadores que estan aplicant-se a Europa, a l’Estat Espanyol i al País Valencià.

Posterioment a la intervenció dels ponents es va donar un debat on van haver diverses intervencions, preguntes i reflexions al voltant del tema central de la jornada, però també d’altres com la corrupció política, la reforma de la Constitució perpetrada pel PP i el PSOE 3 anys arrere, la necessitat d’una major implicació política de la ciutadania o possibles aliances amb altres forces polítiques per tal d’aconseguir eixa majoria social anticapitalista que advoque en un canvi de règim i de polítiques.

Des d’EUPV de la Vall d’Albaida se’ns congratulem de l’èxit de la jornada, i anunciem noves convocatòries d’activitats dirigides a tota la ciutadania i de temes diversos (la visita de Marina d’Albiol a Benigànim el pròxim 14 de març, de Rosana Montalbán al Centre Cívic del Llombo d’Ontinyent el 21 de març, i la taula redona sobre pobresa energètica prevista el 28 de març al Centre Cultural Caixa Ontinyent).

EUPV d’Ontinyent

Comparteix

Icona de pantalla completa