Diari La Veu del País Valencià
Implanten mesures per evitar conflictes entre els pares separats i els centres educatius
Europa Press / València

El protocol establirà com han d’actuar els centres tenint en compte els drets i deures dels progenitors en funció de si tenen la pàtria potestat o la guarda i custòdia.

Si tenen la pàtria potestat, l’objectiu és que tots dos reben informació acadèmica, participen en l’elecció del centre, en el seu funcionament, puguen arreplegar els menors o autoritzen la difusió de material audiovisual en el qual aparega, entre altres aspectes.

En un moment en què el nombre d’alumnes procedents de matrimonis o parelles dissoltes és major, es pretén evitar conflictes que afecten la comunicació i relació del centre amb els progenitors davant la divergència d’interessos entre els pares i mares dels alumnes.

La mesura ha sigut consensuada amb les principals associacions que promouen la custòdia compartida al País Valencià.

Actuació davant un risc per al menor

En primer lloc, les instruccions estableixen que quan el centre haja de prendre una decisió educativa pel que fa al menor i constate un desacord manifest entre els progenitors, haurà de remetre’ls a l’autoritat judicial i posar els fets en coneixement del fiscal si considera que existeix un risc per a la vida, la integritat, salut, dignitat o llibertat del menor o que la situació és greument perjudicial o danyosa per al fill.

Quant a l’escolarització del menor, el centre requerirà la signatura de tots dos progenitors per a procedir a la seua matriculació per primera vegada o a un canvi de centre, en el cas que la sentència o acte de mesures provisionals no haja disposat res sobre l’exercici de la pàtria potestat en matèria educativa.

Per a açò, juntament amb la sol·licitud d’admissió s’haurà d’adjuntar la part expositiva referida a l’àmbit educatiu de la sentència o acte de pares o mares separats o divorciats o parelles de fet que hagen posat fi a la seua convivència.

Quant a la recollida del centre, el menor es lliurarà al pare o mare o tutor, segons establisca la resolució judicial, sense perjudici que aquest puga autoritzar per escrit a l’altre progenitor o a una tercera persona perquè l’arreplegue en el seu nom. Per a açò, qui tinga la guàrdia i custòdia lliurarà al centre un llistat de persones autoritzades degudament identificades per a poder arreplegar el menor a l’eixida de classe.

Una altra de les directrius que es dóna als centres és sobre la informació sobre el procés d’avaluació. En el cas que tots dos progenitors tinguen la pàtria potestat, el centre duplicarà la informació de l’avaluació per a lliurar-la a tots dos.

Comparteix

Icona de pantalla completa