Diari La Veu del País Valencià
Llíria – L’ajuntament i la biblioteca pública s’han d’anar adaptant als nous temps
COMPROMÍS PROPOSA DOTAR DEL LLIBRE ELECTRÒNIC A LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

Vallivana Murgui: “L’ajuntament i la biblioteca pública s’han d’anar adaptant als nous temps i implantar noves tecnologies que facen més atractiu i àgil el servei de lectura als estudiants i usuaris de la localitat”.

La regidora i portaveu municipal d’Educació de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, apunta que, els llibres electrònics constitueixen la tercera ona de desenvolupament de l’edició electrònica. Després de l’aparició d’obres consultables de forma remota o a través de CDROM i de les revistes electròniques, és el torn dels llibres electrònics.

A l’actualitat els usuaris de biblioteques i centres d’informació estan cada cop més acostumats als recursos electrònics. El model de llibre estàtic, inalterable, físicament reproduïble, es trontollen davant l’espenta d’aquestes formes de comunicació i la desaparició de les barreres per al consum. Un fet determinant en aquest canvi el representa Google i el seu projecte Google Books, iniciat en 2004, amb el que es pretén digitalitzar la producció bibliogràfica mundial i posar-la a disposició dels usuaris via Web.

Segons Murgui, als països anglosaxons les grans beneficiaries de l’arribada del llibre electrònic han sigut les biblioteques públiques. Moltes d’elles ofereixen la possibilitat de descarregar llibres electrònics: és suficient amb el carnet de la biblioteca per a descarregar des de la web els arxius, normalment en format EPUB y protegits amb DRM; ni tan sols cal eixir de casa. Aquests llibres no sols poden llegir-se als lectors de llibres electrònics o e-readers sinó també en PCs corrents o dispositius mòbils amb l’ajuda del software adequat.

La regidora de Compromís continua afirmant que, les biblioteques que han afegit el servici de préstec de llibres electrònics han augmentat considerablement l’interès per traure’s el carnet de la biblioteca. Per a la biblioteca son una proposta atractiva, perquè a diferència dels llibres en paper, els llibres electrònics no es desgasten amb l’ús. Per als usuaris, els llibres electrònics també tenen els seus avantatges, com la possibilitat d’augmentar el tamany de la lletra, i a més li permet tindre’l en préstec i tornar-lo, sense necessitat d’acostar-se a la biblioteca. Les biblioteques fan servir els llibres electrònics com els de paper, és a dir, hi ha un nombre limitat de copies i, si tenen èxit, hi ha que esperar a la seua devolució per a agafar-lo en préstec.

Per tot açò des de Compromís s’ha proposat anar introduint poc a poc aquest nou format electrònic a la Biblioteca Municipal de Llíria, formar als treballadors per a la seua implantació i donar a conèixer als ciutadans este nou servei públic.

Compromís Llíria

Comparteix

Icona de pantalla completa