Diari La Veu del País Valencià
El deute del Consell amb els Instituts Tecnològics ascendeix a més de 60 milions
RedactaVeu / País Valencià

El PSPV estudia demanar a la Unió Europea que investigue per què els fons europeus rebuts per la Generalitat no arriben als Instituts Tecnològics. D’aquesta manera, el diputat socialista i portaveu d’Indústria en Les Corts, Francisco Toledo, ha incidit que “és necessari saber on estan els diners que el Consell rep a través de fons europeus i que no allibera per a invertir en Investigació i Desenvolupament, una qüestió que, fins ara, no ens han aclarit des de la Generalitat”.

Ahir al matí, Toledo es va sumar a la concentració organitzada pels representants dels Instituts Tecnològics per a reclamar el pagament de les quantitats que deu el Consell i que ascendeix a més de 60 milions d’euros. D’aquesta manera, ha assegurat que “durant els dos anys del mandat, Fabra està abocant els instituts tecnològics al desmantellament per l’impagament de tot el que els deu” i ha recordat que en aquest moment les subvencions que arriben als instituts a través de la Generalitat són només de 36 milions d’euros “el que suposa una dràstica reducció pel que fa als últims anys”.

Per al diputat socialista “els diners millors invertits dels pressupostos de la Generalitat són aquells que es destinen a sanitat, educació, benestar social i a polítiques directament relacionades amb els sectors productius”, per la qual cosa considera que els 36 milions que inverteix la Generalitat “són sembrar per al futur”. De fet, segons els estudis en poder del Consell “de cada euro que s’inverteix en els instituts tecnològics en retornen tres a la Generalitat”.

(EU): “El Consell parla de fusió dels instituts tecnològics per no dir autèntica retallada”

El portaveu adjunt d’EUPV, Lluís Torró, per la seua banda, ha assenyalat que l’informe que avala la suposada fusió dels instituts, “podrà dir missa, però el principal problema que tenen aquestos centres són els impagaments del Consell. La fusió, a més, no pot ser la solució al problema d’una xarxa d’instituts escampada territorialment i que treballa en sectors diversos”. Esquerra Unida ha sol·licitat explicacions del conseller Buch en Les Corts sobre aquest informe.

Esquerra Unida considera aquesta actuació com un “atac directe al sistema valencià d’I+D+i. I és injustificable que es realitze sense tenir en compte els treballadors, amb els quals el Consell no s’ha reunit, sols ho ha fet amb les direccions”.

EU també va acuidr a la concentració

El parlamentari ha sol·licitat l’informe i ha exigit la compareixença de Buch en Les Corts perquè l’explique.

Compromís reclama al Consell conéixer els documents de treball de la consultora que proposa la fusió dels Instituts Tecnològics

El diputat de Compromís en Les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha criticat que el conseller Máximo Buch centre els seus esforços en promoure la fusió dels Instituts Tecnològics mentre es manté l’impagament dels 61 milions de deute de la Generalitat, que han ocasionat la pèrdua de més de 500 investigadors i treballadors.

Segons Ferri, “aquesta proposta és una mostra més de la desorientació del govern del PP pel que fa al nostre model productiu. Mentre parlen d’innovació, ofeguen les finances d’una peça fonamental en la reconversió de l’economia valenciana, com són els Instituts Tecnològics i centres d’investigació”.

“Des d’un primer moment el conseller Buch va utilitzar la revisió del model com una excusa per a desviar l’atenció del principal problema que pateixen aquestos centres: els impagaments de la Generalitat i les retallades en el pressupost d’I+D+i. Fins i tot, ho va utilitzar com a instrument de pressió per a censurar les crítiques dels directors dels Instituts”.

“Ens temem que les conclusions de l’informe estaven escrites abans de realitzar la diagnosi i responen directament a les instruccions de la conselleria” ha conclòs Ferri.

El grup Parlamentari Compromís ha registrat una petició de documentació a Les Corts on es reclamen els documents de treball de l’informe adjudicat a la consultora BDO per 111.592 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa