Diari La Veu del País Valencià
El Consell permet utilitzar ametles de fora per a elaborar els torrons d’Alacant i Xixona
RedactaVeu / País Valencià

La Unió de Llauradors ha presentat un recurs de reposició a la decisió favorable de la Conselleria d’Agricultura que permet modificar els plecs de condicions de les indicacions geogràfiques protegides (IGP) Xixona i Torró d’Alacant, publicada en el DOCV del passat 5 de juny.

Amb eixe canvi en el plec de condicions es podrà utilitzar ametla de fora del País Valencià per a elaborar aquest dolç tan típic i famós dins d’aquesta figura de qualitat. La modificació és quasi inapreciable, però important i il·lustrativa. En la nova normativa s’estableix que l’ametla “pot procedir” de les zones productores de Castelló, Alacant i València quan en l’anterior text assenyalava “havent de procedir”. Només és una perífrasi d’obligació que desapareix, però dóna a entendre clarament que si es compra de fora l’ametla no passa res.

En el recurs de La Unió es torna a insistir que el plec de condicions incompleix normativa europea. Mentre no es contemple l’obligatorietat en la utilització de les matèries primeres, ametles i mel produïdes al País Valencià per a la fabricació de torrons, La Unió sol·licita en el recurs que es retire l’ocupació de qualsevol símbol comunitari en el seu etiquetatge, ja que s’està impedint que els consumidors disposen d’una informació clara sobre l’origen de les matèries primeres utilitzades, tampoc s’assegura la millora de la renda dels agricultors i apicultors del País Valencià ni tampoc es fomenta l’assentament de la població rural en zones d’interior i més desfavorides.

La Unió demana també en el recurs que es modifique el vigent Reglament de les Denominacions Específiques ‘Xixona’ i ‘Torró d’Alacant’ i el seu consell Regulador Comú i s’incorpore en el Consell Regulador a representants dels productors de les matèries primeres en nombre de vocals suficients per a garantir l’origen i control dels productes utilitzats en l’elaboració de torrons.

Segons el parer de la Unió, la Conselleria d’Agricultura; en lloc d’apostar, defensar, vetlar, per allò nostre, es decanta per empresaris i indústries que produeixen, elaboren i comercialitzen en funció dels seus interessos.

Ramón Mampel, secretari general de la Unió, afirma que “les empreses torroneres acollides a la IGP diuen que res variarà, que són bons clients dels productors alacantins i que seguiran comprant majoritàriament ametla de la nostra terra. I jo em pregunte, per què canviar llavors el d’abans, si no hi ha cap problema? per què substituir un ‘pot’ per ‘havent de procedir’?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa