Diari La Veu del País Valencià
El president de l’AVL demana crear una comissió per a definir el valencià
EFE / RedactaVeu / València

Així ho ha proposat hui el president de l’AVL, Ramon Ferrer, amb la finalitat de “cercar la pau, el consens, el punt de trobada i la suma, i no la divisió”, segons han indicat fonts de la institució normativa.

Ramon Ferrer intenta aplacar les ires que ha provocat la declaració institucional del passat dilluns: “El valencià, pròpiament dit, és va conformar a partir del segle XIII, en què fou dut ací pels repobladors catalans i aragonesos vinguts amb Jaume I, com demostra la història, la documentació medieval, l’onomàstica i la filologia, especialment la fonètica, la morfologia, la sintaxi i el lèxic històrics, que mostren la seua procedència del llatí”.

Era la resposta a la ‘singular’ proposta del PP que indica l’origen iber del valencià en el S. VI a.C. I continuava l’AVL: “Per això, valencians, catalans, balears, i els habitants d’altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó, compartim una mateixa llengua”. Massa lluny. L’anomenat ‘valencianisme’ es va alçar en peus de guerra. Alguns diputats del PP han proposat la dissolució immediata de l’AVL i els més prudents, el seu ofec econòmic. Com eixir d’aquesta? Creant una comissió.

Una comissió d’estudi entre l’AVL i la Conselleria d’Educació i Cultura que ‘millore’ l’actual definició de valencià en el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). Una definició de valencià en què càpien tots, amb la qual estiguen d’acord tots.

Cosa difícil d’aconseguir. El text del PP demana que la RAE reconega al valencià “la seua categoria de llengua o idioma propi dels valencians”.

L’AVL en la seua declaració institucional assenyalava que la iniciativa del PP “no respecta” en la seua redacció la normativa lingüística oficial de l’AVL, que és d’aplicació obligatòria a totes les Administracions públiques del País Valencià, i demanava que la llengua no s’utilitze com “un instrument polític de confrontació entre els valencians”.

L’entitat recordava que el 9 de febrer de 2005 va aprovar per unanimitat i amb caràcter prescriptiu el “Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l’entitat del valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa