Diari La Veu del País Valencià
Conferència del cap de Ginecologia de l’IVO en l’Alcúdia
“Estigmatitzar les dones afectades per la virus del Papiloma és fer terrorisme sanitari”. Així de contundent es va mostrar a l’Alcúdia Enrique García García, Cap del Servei de Ginecologia de l’Institut Valencià d’Oncologia, durant la seua conferència“Prevenció global del càncer de coll d’úter en dones joves: citologia i vacunes” organitzada per la Junta Local de l’AECC.

El càncer de Coll d’Úter és un dels més habituals entre la població femenina, aumentant a raó d’un 1% anual a España. Malgrat açò, durant els darrers anys solament un xicotet percentatge de dones a la Comunitat Valenciana, aproximadament un 30%, s’han fet una citologia. Jugant a favor nostre l’herència del pioner metge grec Papanicolau i la dilatada investigació relacionada amb aquest tipus de càncer, és fàcil prevenir-lo si les dones es posen a les mans adequades.

L’IVO participà als estudis Europeus Afrodita, del 2008, i Cleopatra, del 2010. En ells s’extragueren característiques de la sexualitat de la dona española que podien dur a un elevat tràfic del VPH, com l’inici precoç al sexe, l’alt percentatge de parelles sexuals i el fet que un 20% de les españoles mai han utilitzat mètodes anticonceptius.

El Dr García explicava que la vacuna és un mitjà de prevenció primària segur i eficaç que es pot subministrar de manera sistematitzada a alguns casos i, d’altres, amb un previ estudi individualitzat per part del metge, el qual s’encarregarà de considerar el millor respecte a la vacunació. Cervix és la vacuna que actualment es subministra a la Comunitat Valenciana, válida per a dones de més de 9 anys i, al contrari del que sol pensar la població, sense limit d’edat. Actualment s’estudia la possibilitat de crear una pastilla que faça possible el subministrament via oral de l’actual vacuna.

La citologia, mitjà de prevenció secundària, és una manera molt eficaç de detectar les lesions provocades pel Virus del Papil·loma Humà. És totalment indolora i no provoca agressions al cos. El prestigiós oncòleg animava a les dones dient que podien fer-se una citologia cada dia sense córrer cap risc, apel·lant a la facilitat del procés.

El cap del Servei de Ginecologia de l’IVO es mostra crític afirmant que la societat no deu “estigmatitzar” a la dona per haver sigut infectada pel VPH, igual que tampoc deu fer-ho el metge, perquè això significaria practicar una espècie de “terrorisme sanitari”.

La Junta Local de l’Alcúdia, de les més actives

En el seu parlament, Robert Martínez Correcher, alcalde de l’Alcúdia, aprofità per agrair a la Junta Local contra el Càncer la seua labor durant els darrers anys, amb tot un seguit d’iniciatives, tant en el camp de la prevenció com en l’arreplega de fons per a dedicar a la investigació.

En este sentit, l’alcalde va destacar el programa de prevenció de càncer de mama que funciona més de 20 anys i al qual se li han sumat el de prevenció de càncer ginecològic, de colon, de pell, de pròstata i la prevenció asintomàtica de càncer de pulmó.

Destacà també que l’Alcúdia, en gran part degut a la labor de la Junta del Càncer, té un rècord de donació de sang per nombre d’habitants, celebrant-se a la població maratons de donació de sang que normalment es fan a ciutats del doble de habitants.

Finalment, la junta programa conferències com esta i cada any organitza una gala artística per a la recollida de fons i una carrera de la dona contra el càncer.

Comparteix

Icona de pantalla completa