Diari La Veu del País Valencià
Un aeroport d’interès general, controlat per capital estranger?
RedactaVeu / Castelló

El coportaveu de Compromís a les comarques del nord, Carles Mulet, ha avançat que per mitjà del diputat de la coalició al congrés, Joan Baldoví, es demanarà al Govern que explique i analitze la repercussió que tindria per a la catalogació de l’aeroport de Castelló, el fet que es pogués vendre a empreses o capital estranger, ja que actualment aquest gaudeix de la catalogació d’aeroport d’interès general de l’Estat.

L’article 149 de la Constitució, estableix que l’Estat té competència exclusiva sobre els aeroports ‘d’interès general’, i en aquest cas, l’Ordre FOM 509/2002, de 22 de febrer, del Ministeri de Foment pel qual s’autoritza la construcció de l’aeroport de Castelló, declara la infraestructura d’Interès General de l’Estat.

Mulet ha recordat com precisament en 2002, el llavors ministre de Foment Álvarez Cascos, va haver d’idear la fórmula inèdita de declarar d’interès general de l’estat un aeroport que no anava a estar gestionat per Aena, sinó, en teoria, per l’interès privat. Aquesta fórmula híbrida es va implantar abans de l’actual debat sobre noves fórmules de gestió. “Es va pressionar políticament perquè el que era un aeroport que Aena no volia, pogués estar sota el paraigua de la OACI (Organització Internacional d’Aviació Civil), perquè fora d’aquesta forma reconeguda a nivell internacional, un aeroport aliè a AENA però tècnicament sota la seua tutela, però gestionat per no se sap qui”, explica Mulet.

L’embolic, segons el portaveu ecosocialista, “es va basar a intentar jugar amb els avantatges de ser un aeroport tutelat per l’Estat, però amb l’autonomia d’un interès particular, i al mateix temps amb l’aval i la dedicació política de l’administració autonòmica i provincial “.

El portaveu ecosocialista ha incidit que davant una possible venda a capital estranger (bé siga libi, rus, xinès, o de qualsevol part del món, tal com desesperadament s’intenta per part de la Generalitat), suposaria la necessitat de reformular i analitzar la pròpia catalogació del mateix, ja que “no tindria sentit un aeroport d’interès general de l’Estat Espanyol controlat per capital estranger”.

Per aquest motiu, s’ha demanat que el Govern central analitze les repressions que puga tenir una possible venda d’una instal·lació d’interès general de l’estat a tercers països, “ja que la improvisació torna a semblar total”.

Comparteix

Icona de pantalla completa