El negoci de Humana amb la roba de Santa Pola

6 abril 2014 01:00h
Santa Pola
Segons llegim en els contenidors de roba usada que es veuen als carrers de Santa Pola, són de l’empresa Humana.
 
Informacions procedents dels mitjans de comunicació afirmen que el negoci de Humana prové de matèria prima gratis, la nostra roba usada, i de beneficis astronòmics. En aquests temps de crisi, algunes empreses com Humana han vist l’oportunitat de disparar els seus ingressos. Es tracta d’una multinacional amb 28 botigues a Espanya, on ven roba procedent de les nostres aportacions solidàries en els seus 5.000 contenidors. Al ser una fundació, paga menys impostos, encara que tinga una facturació milionària.
 
El problema és que esta botiga només ven firmes exclusives, i res és a estrenar. La roba de segona mà és un valor a l’alça i ho saben en estos establiments, tots situats en zones molt cotitzades. Tota la roba que no els val per als seus propòsits, la immensa majoria de la que trauen dels seus contenidors, no és “de marca” i acaba en la brossa, amb la qual cosa l’esforç de reciclatge fet pels veïns i veïnes de Santa Pola no val per a res.
 
Formen part d’una cadena que compta amb 12 botigues a Madrid, dos a Granada, altres dos a Sevilla i 12 més a Barcelona, que afirmen que totes les seues vendes tenen un fi social. La cadena de botigues de roba de contenidor té quasi 800.000 clients a Espanya.
 
Tota la roba que es ven en Humana té la mateixa procedència: els 5.000 contenidors que tenen per tot el país. Espanya és només una part de la xarxa. Des de la seua central de Dinamarca, s’estén a altres 35 països. A Barcelona es troba la major planta de reciclatge de la multinacional a Espanya, però no és l’única. Tenen altres dos, amb un total de més de 300 treballadors i treballadores. Ningú diria que estem en una ONG i no en una gran empresa. També és "fundació", i eixa és la clau perquè paguen menys impostos. La multinacional es queda el 85% del que guanya amb la roba que depositem als contenidors. Són 12 milions d’euros de beneficis. A projectes de solidaritat dedica 1,9 milions. I aquests diners guanyats estan invertits en comptes bancàries de paradisos fiscals.
 
Per tot això, Compromís per Santa Pola ha demanat que, si els contenidors de roba usada de Santa Pola pertanyen a Humana, es retiren i es reoriente la recollida de la roba que els santapolers i santapoleres cedeixen per a la solidaritat a organitzacions no governamentals que siguen vertaderament solidàries, de manera que tota la roba usada que la gent del poble vullga entregar per al seu reciclatge i/o segon ús arribe a persones que la necessiten, i no acabe en la brossa.
 
Compromís per Santa Pola


 
next