Castelló - Judici contra Víctor Tormo militant d'EUPV

10 abril 2014 01:00h
OBERT JUDICI CONTRA VÍCTOR TORMO, MILITANT D'EUPV, PER SUPOSADA VULNERACIÓ I DIFUSIÓ DE LA INTIMITAT EN PUBLICAR UNA ACTUACIÓ POLICIAL EN FACEBOOK
 
El jutjat d'instrucció número 2 de Castelló ha decretat obertura de judici oral contra Víctor Tormo, militant d'Esquerra Unida basant-se en l'única acusació particular de policies nacionals.

Al setembre de 2012, es va realitzar una protesta en la UJI contra les retallades en educació, aprofitant la presència d'Alberto Fabra, President de la Generalitat Valenciana. La protesta estudiantil es va saldar amb la retenció i detenció de més de vint persones. En resposta a l'actuació policial desmesurada es va convocar, pel Consell de l'Estudiantat de la UJI, una manifestació l'endemà. La manifestació va transcórrer de forma pacífica pels carrers del centre de Castelló.

Una vegada finalitzada, i mentre la majoria dels manifestants que havien participat en la mateixa es trobaven en les terrasses de la plaça de la Muralla Liberal de Castelló, un grup de policies nacionals de paisà, sense identificar-se com a tals, va començar a passar per les taules de les terrasses identificant a diversos joves. La diputada Marina Albiol i el propi Víctor Tormo, considerant que es tractava d'una actuació policial antireglamentària, van demanar que, si eren policies, s'identificaren com a tals.
 
Davant la negativa dels agents, i amb l'única fi de denunciar una actuació que entenia era arbitrària i d'abús de poder, Tormo va pujar una foto al facebook en la qual informava que individus amb pinta de policia secreta estaven intimidant a joves en la terrasses com a mitjà de fer callar les protestes ciutadanes.

Transcorreguda una setmana va ser detingut i acusat d'un presumpte delicte de revelació de secrets.

Als tres mesos va ser condemnat, en judici de faltes, per insults a la policia, basant-se la sentència únicament en l'atestat policial. “Mai vaig insultar a la policia present en la plaça”, “diria que el contingut de l'atestat és mentida, si no fóra perquè realitzar aquesta afirmació pot suposar-me una altra denúncia”, declara Tormo. El militant d'esquerres diu que “el jutge ni va permetre la declaració de diversos testimonis per falta de temps durant la seua jornada de treball”.

Sobre l'acusació de revelació de secrets, a pesar que la Fiscalia, el passat 20 de gener, sol·licita l'arxiu de la causa en considerar que no existeix delicte i que ser policia no és un secret, l'acusació particular de vuit policies nacionals, personats en la causa va recórrer l'arxiu i sol·licita 3 anys de presó i 16.000 euros d'indemnització.

“Es tracta d'un judici polític, a instàncies del subdelegat del Govern i del Cap de la Policia”, considera Tormo, ja que les meues dades apareixen en arxius policials com a participant en manifestacions i actes d'esquerra, i així consta en l'atestat policial. En el seu moment, Esquerra Unida va denunciar que el subdelegat del Govern, David Barelles, ordenava fitxers policials amb dades de manifestants.

“No és la primera vegada que la policia menteix, presumptament, i la veritat és que han anat recuperant una ferocitat que semblava pròpia del franquisme”, “igual que en les manifestacions del 22M ací també, manipulen, i parlen de violents i d'insults que mai van existir, perquè se'ls qüestiona, perquè es posa en evidència que actuen, presumptament, amb abús d'autoritat i amb prepotència, i perquè la seua paraula, val més que la de qualsevol ciutadà”, considera Tormo. I d'altra banda, manifesta “tinc poca esperança en la justícia, crec que ja estic condemnat”.

EUPV Castelló

    
next