Diari La Veu del País Valencià
Un nou mètode permet estudiar amb precisió canvis en la línia costanera
EFE / València

Es tracta d’un programari que permet extraure automàticament la posició de la línia de costa a partir d’imatges dels satèl·lits nord-americans Landsat, però amb més detall, la qual cosa permet estudiar l’evolució de les platges i ajudar a millorar la seua gestió, ha indicat l’investigador de la UPV, Josep Pardo.

“El nostre programari processa la línia de costa automàticament i de forma summament eficient. Es tracta de nova i avançada font d’informació per a l’anàlisi de la dinàmica de la costa a nivell universal”, ha apuntat Pardo, alhora que ha destacat que el seu sistema permet detectar “amb major detall i menys error”.

Els Landsat són uns satèl·lits per a l’observació de la superfície terrestre amb una resolució mitjana de 30 metres de píxel, que registra la informació de tota la superfície de la Terra cada 16 dies des de 1984, la qual cosa ho converteix en la major base de dades sobre l’evolució temporal geogràfica del planeta.

Precisament, aqueixa resolució propera als trenta metres és el seu principal “desavantatge, ja que és excessivament àmplia per a la detecció de la riba del mar, ja que “existeixen moltes platges de menys amplària”.

“La nostra metodologia permet reduir-la a cinc metres. D’aquesta manera, el nostre sistema pot ajudar a comprendre millor com funcionen les platges de tot el món”, ha subratllat Pardo, qui ha incidit que una dels seus principals avantatges és que “aprofita la documentació ja existent d’imatges preses per Landsat”.

Segons l’investigador “amb poc menys de cinc metres d’error, es poden detectar les variables en la costa en un llarg perímetre amb més precisió”.

Els estudis de Marró amb aquesta nova metodologia han advertit una ‘lleu erosió’ en les platges del terme d’Oliva i encara que ha assegurat que no coneix ‘amb seguretat’ quin és el seu origen, ha observat que ‘la tendència regressiva va a més’.

Zona de dunes

Pardo ha explicat que així com hi ha zones de la costa valenciana que “ja es coneix que són llocs de erosió clara com el nord de Tavernes de la Valldigna i Cullera, la part nord del Saler fins a la gola de Puchol i alguns sectors de Castelló, la zona d’Oliva és bastant tranquil·la i estable”.

Per açò els ha cridat l’atenció i els ha ‘sorprès’ advertir que hi ha una tendència en els últims anys a ‘anar perdent platja’.

El Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la UPV ha desenvolupat una avaluació de l’impacte dels temporals sobre la línia de costa i, entre les seues conclusions, ha destacat el gran rendiment de les dunes, ja que van impedir que en els temporals dels anys 2001 i 2002 es produïra una reculada de les platges.

“Va ser interessant observar que mentre on no hi havia dunes l’impacte era més marcat que on si les hi havia”, ha assenyalat Pardo, els treballs del qui han sigut publicats en la revista Remote Sensing of the Environment.

Comparteix

Icona de pantalla completa