Diari La Veu del País Valencià
Paterna té només huit línies en valencià enfront de les 31 que hi ha en castellà
RedactaVeu / Paterna

Paterna compta amb un total de 31 línies en castellà enfront de només huit en valencià, “es deixa l’educació en la nostra llengua totalment marginada”.

“Sabem que estava pendent aprovar una línia en valencià al col·legi Sanchis Guarner, però des d’Educació ens han confirmat que ‘ni està ni se l’espera’. I que el col·legi Vicente Mortes ha patit la retallada d’una de les dos línies en valencià, una altra prova del maltractament a la llengua. I el que és del tot incomprensible és que les escoles concertades del poble només tinguen línies en castellà, quan estan rebent diners públics i haurien de fer un esforç per l’ensenyament en valencià”, assenyala el portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón.

“Així, el panorama que ens espera a Paterna per al curs 2013-2014 és molt trist perquè hi haurà moltes famílies que es quedaran sense plaça per a poder tindre una educació pública en valencià al municipi. L’origen de tot es troba en què el trilingüisme està arrabassant allà per on passa, perjudicant el valencià i potenciant el castellà”, explica Juanma Ramón.

Arribar a l’estàndard de donar un 33% en valencià, un altre 33% en castellà i un 33% en anglés és impossible perquè sempre hi ha una de les llengües que perd. I una vegada més, el valencià és qui té tots els numeros per a perdre per culpa dels governants del PP que no estimen ni la llengua ni la cultura valencianes”, diu.

“Tampoc ens oblidem de l’advertència feta per Escola Valenciana després de la seua visita en juny al ministre Wert: tal i com està redactada la LOMQE, el valencià es considera de segona, ja que l’assignatura de valencià segueix com a matèria específica i no té la mateixa categoria que les matemàtiques o llengua i literatura castellanes, que són troncals. Amb la qual cosa, al valencià se’l va arraconant cada vegada més”, recalca Ramón.

“La solució a aquest atac i a aquesta marginalitat del valencià en l’educació passa per un major compromís del PP a l’hora de creure’s a discutir si tenim avantpassats ibers, mentre les famílies es queixen, sense rebre cap solució, per no poder donar un ensenyament públic, en valencià i de qualitat als seus fills i filles”.

Comparteix

Icona de pantalla completa