Diari La Veu del País Valencià
El PP refusa la dispensació gratuïta de la píndola postcoital
EFE / València

El diputat del PP Luis Ibáñez ha justificat el vot en contra de la seua formació perquè “es tracta d’un problema de tipus legal”, ja que “no hi ha cap fàrmac que es puga retirar sense recepta, que estiga finançat pel sistema públic”.



Per als grups de l’oposició, darrere de la negativa del PP s’oculta una ideologia que “tem la llibertat de la dona” i que segueix els postulats de la jerarquia catòlica. Segons Ibáñez, no existeix un problema real entorn de la dispensació de la píndola postcoital, atés que es facilita en centres de planificació familiar o en hospitals.

Segons el parer de la socialista Modesta Salazar, que ha defensat la proposició del seu grup, si la negativa a donar suport a la iniciativa no es basa en arguments mèdics, solament poden ser econòmics o ideològics, i la xifra de píndoles dispensades en el País Valencià és “irrisòria”. Per açò, entén que la motivació principal del PP per a oposar-se a la proposta és “la por al fet que siguen les dones qui decidisquen la seua llibertat”.



Segons Salazar, amb la dispensació gratuïta es podria evitar “el peregrinatge de moltes parelles joves i dones per centres de salut i serveis d’urgències, interrupcions d’embaràs, intents d’infanticidi i, fins i tot, casos de venda de bebés”.

La diputada de Compromís, Mònica Oltra, també s’ha mostrat crítica amb el citat anunci del Ministeri de Sanitat i ha considerat “obvi” que a la ministra Ana Mato “li ix pels porus” la ideologia, encara que ho negue expressament “sense que ningú li pregunte”.

“Qui vulga no usar el preservatiu i tenir 14 fills que els tinga, però la llibertat de l’altre costat, la de la persona que vol planificar la seua vida, no es tolera. El més profund que està en qüestió amb aquest assumpte és la llibertat de la dona, a la qual la jerarquia eclesiàstica té por”, ha agregat Oltra. Així mateix, ha assegurat que “dels cinc informes que té la ministra sobre aquesta matèria, cinc són obertament favorables a la dispensació de la píndola, encara que açò no siga concloent per a ella”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Marina Albiol (Esquerra Unida), qui ha denunciat que “la influència que té la jerarquia catòlica sobre el PP no té límits” i que “la Llei de Gallardón sobre l’embaràs sembla que haja sigut redactada en els despatxos del bisbat”.



“Hi ha moments en els quals no hi ha alternatives a la píndola postcoital, com quan es trenca un preservatiu, o en casos de violació. La gratuïtat és una necessitat fonamental per a no perjudicar a les dones amb menys recursos econòmics”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa