l’Alcúdia, ciutat per la memòria històrica

4 maig 2016 01:00h
L’ALCÚDIA S’ADHEREIX A LA XARXA DE MUNICIPIS PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA
 
L’Ajuntament  declara a l’Alcúdia com a ciutat per la memòria històrica
 
L’Ajuntament de l’Alcúdia acordà en el passat plenari, amb els vots de Compromís per l’Alcúdia i PSPV-PSOE i l’abstenció del PP, declarar a l’Alcúdia com a ciutat per la memòria històrica, i assumir el repte d’ajudar a recuperar-la. Igualment es va acordar adherir-se a la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica creada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
 
La moció que va ser defensada per Paco Sanz, de Compromís per l’Alcúdia i Francesc Martínez, del grup Socialista, denuncia que en el nostre país comptem amb més de 150.000 desapareguts, 2.300 fosses comunes sense exhumar, com a conseqüència de la brutal dictadura franquista que manté la impunitat dels delictes de lesa humanitat denunciats des de Nacions Unides i per les Associacions de Memòria Històrica. És hora d’exercir el compromís amb els drets a la veritat, a la justícia i la reparació de les víctimes del franquisme.
 
Segons Paco Sanz, tenim un deute impagable amb els milers d’assassinats, torturats, empresonats, exiliats, deportats, o represaliats en múltiples formes, per defensar la democràcia i els drets civils i socials o simplement per ser víctimes d’una dictadura. L’homenatge a alguns d’ells, en representació de la resta, impedint que els seus noms, les seues morts i les seues vides s’esborren de la nostra memòria i de la història, no constitueix més que una forma modesta de reparar el deute que tenim contreta amb elles i amb ells; constructors autèntics d’un futur millor.
 
Per a Paco Martínez l’absència de polítiques d’Estat en els temes de memòria històrica explica les diferents respostes que els Ajuntaments i Comunitats Autònomes vénen donant a la realitat que hem exposat, sense que quaranta anys després de la mort del dictador i 37 de disposar d’una Constitució Democràtica, s’haja donat adequada resolució. Totes  les institucions han d’establir una vertadera política integral d’Estat, basant-se en l’aplicació i desenvolupament de la Llei de Memòria Històrica i els informes i les recomanacions de Nacions Unides.
 
L’Alcúdia s’adhereix, per tant, a la Xarxa creada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per la posada en valor de la Memòria Històrica, amb voluntat de crear un espai de debat, anàlisi, intercanvi d’experiències i un fòrum per compartir totes les iniciatives que depenen de l’administració local i es fan per tal de recuperar la memòria històrica, en referència a les accions bèl·liques i la repressió feixista posterior al colp d’estat de 1936 i durant la dictadura franquista.


 
next