Diari La Veu del País Valencià
L’AVL proposa reduir la retribució dels acadèmics per a no retallar el seu nombre
EFE / RedactaVeu / València

L’AVL s’oposa a eixa reducció perquè “perjudica notablement la seua pròpia naturalesa”, i perquè els “legítims” objectius econòmics de reducció de despesa pública es poden aconseguir amb mesures alternatives a la reducció de membres, que tindrien fins i tot “un impacte econòmic superior” en la reducció de la despesa.

Així, la institució destaca que la disminució del nombre d’acadèmics comportaria “solament un 5% del pressupost de 2013”, per la qual cosa, mesures com reduir les indemnitzacions o fixar un límit retributiu mensual serien “molt més ràpides i senzilles” que una modificació de llei, que requereix del suport d’un grup de l’oposició, ja que bastaria amb l’acord del ple de l’AVL.

A més, reivindica que totes les entitats normatives oficials de l’Estat tenen més acadèmics que l’AVL, fins i tot acadèmics d’honor, que no existeixen al País Valencià.

L’AVL destaca que el projecte de llei -que deroga expressament la llei de creació de la institució- no regula una institució creada ‘exnovo’, sinó una preexistent, al treball de la qual s’hauria de donar “estabilitat i continuïtat”, i reivindica que no és un “organisme consultiu”, ja que actua sense esperar al fet que li consulte el Consell.

Sobre aquest projecte de llei, l’informe de Consell Jurídic Consultiu (CJC) considera que no es justifica la necessitat de “un text nou i l’íntegra derogació” de la llei de 1998, i opina que la reducció d’acadèmics respon a “criteris d’oportunitat” i no “de necessitat”.


El CJC opina que justificar la reducció de membres en l’actual crisi econòmica desplaça la “finalitat pactista” que va inspirar la seua creació, i reivindica que la configuració inicial de l’AVL no va ser una qüestió “baladí”, sinó que satisfeia “la pau social en matèria lingüística”.



La Reial Societat Econòmica d’Amics del País firma un conveni amb l’AVL per al foment del valencià

D’altra banda, Ramon Ferrer, president de l’AVL, i Francisco Oltra, director de la Reial Societat Econòmica d’Amics del País, han firmat hui un conveni de col·laboració dirigit al foment i la projecció del valencià entre les activitats de l’entitat econòmica.

El conveni també recull que la Reial Societat Econòmica d’Amics del País posarà a disposició de la institució normativa les seues fonts documentals i arxius històrics, mentre que l’Acadèmia facilitarà el suport lingüístic en aquelles actuacions que ho requerisquen.

Ramon Ferrer ha agraït a la veterana entitat la voluntat d’establir llaços de col·laboració amb la institució normativa, una relació que tindrà conseqüències positives per a les dos parts, i que evidencia la inquietud de l’AVL per obrir-se a la societat valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa