Diari La Veu del País Valencià
El Govern puja el preu de la llum un 3,2%
La Marea / Madrid

Soria ha presentat la ‘reforma’ del sistema elèctric que inclou aquest nou increment de tarifes, juntament amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en l’habitual roda de premsa després del Consell de Ministres. Tots dos han recalcat que les mesures adoptades seran ‘definitives’ per al sector. L’argument que han emprat tant el titular d’Indústria com la vicepresidenta és que, amb aquesta ‘reforma’, s’abordarà definitivament l’anomenat dèficit de tarifa -la diferència entre els ingressos i els costos del sistema elèctric-. Segons les empreses elèctriques i el Govern, aqueixa quantitat ascendeix a un acumulat de 26.000 milions.

El paquet de mesures inclou també un nou cop per a les renovables, amb una nova reducció de primes per a aquest tipus d’energies netes.

Potser per a endolcir aquesta nova garrotada a les castigades butxaques dels consumidors, Sáenz de Santamaría ha recalcat que per primera vegada els costos destinats a pal·liar el dèficit de tarifa no recauran ‘exclusivament’ en els consumidors, sinó que, segons la vicepresidenta, es farà un “equilibri de costos entre usuaris, empreses del sector i aportacions de l’Estat”.

Soria ha assenyalat després que aquestes mesures són “necessàries” per a evitar haver de triar entre “la fallida del sistema o l’augment dels preus del consum per sobre del 40%”.

Aquest anunci no solament ha causat malestar entre els ciutadans, que afronten una enèsima pujada dels preus de la factura de la llum, sinó que tampoc ha caigut bé en les empreses elèctriques, que asseguren que les pujades del preu de la llum les abocaran a noves retallades.

El Govern ha fet ús, també en aquesta ocasió, d’un norma legal prevista en principi només per a mesures urgents i que evita la tramitació parlamentària: el decret llei. La reforma inclou una bateria de lleis que comprén un decret llei d’estabilitat financera, un avantprojecte de llei del sector elèctric i diversos reials decrets.

La reforma inclou també altres canvis merament cosmètics. Soria ha recalcat que, entre altres mesures, hi haurà “un rebut de la llum més clar” perquè “tots puguen entendre la factura”. L’actual Tarifa d’Últim Recurs (TUR)-que s’aplica a 20 milions de consumidors- passarà a anomenar-se Preu Voluntari al Petit Consumidor.

El rebut mitjà anual de llum a l’Estat espanyol ha passat de 360 euros a l’any en 2003 a 588 euros anuals en 2011-l’increment citat del 63%-, segons dades del mateix ministre, que ha deixat d’esmentar les tres pujades de la llum que el seu Executiu va aprovar l’any passat.

Comparteix

Icona de pantalla completa