Diari La Veu del País Valencià
El nou decret elèctric porta a la fallida el sector d’energies renovables
EFE / València

Segons denuncia aquesta associació, el ministeri d’Indústria pretén amb aquest decret garantir l’estabilitat financera del sistema elèctric, però en la pràctica pot comportar la fallida i posar en perill desenes d’instal·lacions que figuren al Règim Especial.

El president de l’AVAESEN, Marcos J. Lacruz, manifesta que el Reial decret-Llei arriba a més en un moment inoportú, enmig d’una crisi econòmica, i perjudica especialment les energies renovables, però també els consumidors que veuran pujar el rebut de la llum.



Assegura, a més, que la rendibilitat que es calcula del 7,5% per a tota la vida útil de cada instal·lació “és quelcom que s’haurà de demostrar”, ja que “es pren com a base l’evolució del bo espanyol, cosa que fluctua especialment”.



La patronal d’empreses del sector energètic valencià critica, així mateix, que s’haja convertit “una activitat industrial amb un risc assumit pels inversors en un producte financer”, al qual s’afegeix l’eliminació del sistema de primes a les renovables, que deixa el sector en una situació de “indefensió absoluta”.



En aquests moments, existeixen prop de 4.000 Mw instal·lats al País Valencià situats dins del Règim Especial, en diferents instal·lacions, “molts encara pendents d’amortitzar”, assenyalen des de l’associació. El sector genera 4.000 ocupacions directes, i entorn de 8.000 ocupacions indirectes, segons les dades que maneja AVAESEN.

L’associació adverteix que molts d’aquests treballs podrien estar en risc amb el nou marc regulatori. El president d’AVAESEN critica a més que “és impossible que el ministeri analitze una per una les milers de plantes solars i eòliques que hi ha en tot l’Estat espanyol, per la qual cosa, la mesura serà injusta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa