Diari La Veu del País Valencià
Front comú de l’oposició contra la reforma educativa del ministre Wert
La Marea / Maria Cappa

Dimarts es votaven les onze esmenes a la totalitat presentades pels grups de l’oposició. Tant PSOE, com IU, CiU, UPyD, PNB, Amaiur, ERC, BNG, CC, Compromís i Geroa Bai, van demanar la retirada de la proposta legislativa.

El ple es va iniciar amb la protesta dels parlamentaris d’Esquerra Plural demanant la dimissió del govern i portant samarretes de la marea verda en defensa de l’educació pública. El president de la Cambra els va instar a retirar les pancartes en forma de sobre o serien expulsats.

El ministre va prendre la paraula i durant 45 minuts va defensar la Llei argumentant que amb la seua aplicació es busca “augmentar la qualitat de l’ensenyament, disminuir la taxa d’abandó escolar i millorar de forma significativa l’empleabilitat dels joves”. A més, va rebutjar les crítiques de falta de diàleg i va assegurar que el seu gabinet continuarà obert “a totes aquelles aportacions positives que puguem rebre”.

Després de la seua intervenció, un a un, els grups de l’oposició van defensar les seues esmenes a la totalitat i van exigir la retirada de la nova norma. El PP va fer valdre la seua majoria absoluta i va rebutjar les esmenes.

Protestes davant el Senat

Mentre el ple tenia lloc, diverses desenes de persones es van manifestar davant el Senat (la sessió se celebrava allí a causa de les obres del Congrés dels Diputats) per a rebutjar la reforma educativa del ministre Wert.

Una manifestant, Isabel Velasco, del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de Madrid (STEM), explicava que “igual que ocorre amb la sanitat o amb la justícia, l’objectiu últim de la Llei Wert és la privatització. És, sobretot, contra aqueixa filosofia política contra la qual protestem”.

Professors, pares i sindicats estan en contra de la reforma educativa. Tots ells denuncien que s’estan tancant col·legis i instituts públics per a obrir concertats. “Aquestes escoles, gestionades per empreses privades, es paguen amb diners públics. Fins i tot el sòl és públic. Les autoritats els ho cedeixen de manera gratuïta perquè puguen construir els concertats. I si tant els diners com els terrenys són de tots, el més lògic és que l’educació també siga per a tots”, destacava Velasco.

A la marxa es van unir diversos diputats d’Esquerra Unida. Sobre la polèmica dins de l’hemicicle, Gaspar Llamazares, va explicar a la Marea que “volíem mostrar un perfil propi de denúncia però no que ens tiraren perquè la nostra intenció era votar l’esmena que havíem presentat perquè no decaiguera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa