Diari La Veu del País Valencià
Ruta dels Riuraus a Pedreguer
Un monòlit de 3 metres anuncia la ruta a l’entrada del Rastre

Com un altre pas dins la promoció de la Ruta dels Riuraus, Pedreguer ja llueix des de la setmana passada el tòtem que l’identifica com un dels 12 municipis que formen part d’aquesta ruta turística diferenciadora i experiencial. El monòlit, de 3 metres, i que tots els municipis de la Ruta disposaran en el seus termes, s’ha ubicat a l’entrada de Pedreguer, just enfront de l’accés principal del Rastre, lloc pel qual, setmanalment, passen centenars de persones.

Benissa, Gata, Jesús Pobre, Llíber, la Xara, Ondara, Parcent, Pedreguer, Poble Nou de Benitatxell, Teulada, Xàbia i Xaló conformen la ruta de riuraus de la Marina Alta, que, amb tota probabilitat augmentarà amb altres municipis interessats.

L’arquitectura industrial i rural, la cultura, el paisatgisme agrícola, vins, misteles, raïm i pansa, i com no, la gastronomia, constitueixen una oferta singular, diferencial i diversa vertebradora de la Marina Alta.

Els riuraus que atresoren aquests municipis són l’eix vertebrador de la ruta, oferta turística que està guanyant adeptes en el puixant sector del turisme industrial.

Les catedrals de la pansa dels dotze municipis desperten de la seua letargia, per donar a conèixer un patrimoni únic al món, que tan sols existeix i pot ser visitat a la Comunitat Valenciana, i amb més presència, a la Marina Alta.

Però no només l’arquitectura industrial serà present a la ruta d’ riuraus, també la cultura, el paisatge, l’enologia i la gastronomia, oferint així una oferta singular, diferencial i diversa per la suma que implica la unió del patrimoni valencià d’aquests 12 municipis.

Així, forma part de l’oferta complementària de la ruta de riuraus a títol d’exemple les cases senyorials i l’arquitectura rural vinculades a la puixança de l’economia del moscatell, el raïm i la pansa que tots els integrants de la ruta conreen i elaboren entorn als riurau.

Els interessats a conèixer més de prop aquesta ruta poden acostar-se a les oficines de turisme dels municipis participants i a la Casa de Cultura de Pedreguer i recollir els fullets específics (que contenen la informació genèrica en valencià, castellà i anglès) i unes fitxes individuals amb els 12 municipis que componen la ruta i els recursos relacionats.

Pedreguer està representat per la casa porticada dels Rosers, un riurau integrat (o casa porticada) de les més belles del camp de Pedreguer, amb formes senzilles i metòdiques. El riurau té la peculiaritat que es troba en una navada lateral i està cobert per una cambra (en aquest cas, com que és de caràcter privat, s’ha de reservar telefònicament, 966456200)

També a la mateixa fitxa de Pedreguer hi ha informació sobre una Ruta dels riuraus pròpia del municipi, en què es poden contemplar els riuraus de Pedreguer, exemples vius de l’arquitectura rural valenciana dels segles XVIII, XIX, i XX, de gran bellesa artística i peces clau en el paisatge i la cultura de la Marina. A Pedreguer conflueixen les diferents tipologies dels riuraus, i una ben singular, la que il•lustra el que forma part de la Ruta de la Marina, les cases porticades.

Ara, les persones interessades, no només podran conèixer l’existència de la ruta a través de la fitxa i la web (http://www.rutadelsriuraus.es/), sinó gràcies als 12 monòlits que poc a poc aniran alçant-se per tota la Marina i que Pedreguer va estrenar la setmana passada.

Comparteix

Icona de pantalla completa