Diari La Veu del País Valencià
La reestructuració del sector públic valencià ha afectat 3.115 empleats
EFE / País Valencià

La reestructuració del sector públic valencià ha afectat fins al moment 3.115 treballadors, dels quals 2.451 han abandonat el seu lloc de treball com a conseqüència de procediments d’acomiadament col·lectiu, i 652 ho han fet per causes com jubilacions anticipades o amortització de vacants.

Segons han indicat fonts de la Conselleria d’Hisenda, a principis de la legislatura l’Administració autonòmica comptava amb 9.424 treballadors, dels quals 7.555 corresponien al sector públic empresarial, 1.645 a Radiotelevisió Valenciana (RTVV) i 224 a l’Agència Valenciana de Turisme (AVT).

A data de hui, el procés escomés per a reestructurar i racionalitzar l’Administració valenciana ha afectat 3.115 llocs de treball -el 33% de la plantilla existent el gener de 2011-, dels quals 1.925 corresponen al sector públic empresarial i fundacional, i 1.190 a RTVV i l’AVT.

Del total de la plantilla del sector públic, 2.451 persones s’han vist afectades per procediments d’acomiadament col·lectiu, mitjançant expedients d’aplicació d’ocupació (ERO) que s’han presentat en quinze empreses públiques des del primer semestre de 2012.

Els 652 llocs restants s’han eliminat per qüestions com la finalització de comandes, jubilacions anticipades, amortització de places vacants, acomiadaments individuals per causes objectives o la finalització de contractes temporals.

Dos dels expedients de regulació d’ocupació han sigut declarats nuls pel Tribunal Superior de Justícia valencià per absència de bona fe per part de l’empresa pública -el de l’empresa Valenciana d’Aprofitament Energètic (Vaersa) i el de l’Agència Valenciana de Mobilitat (AVM)-, que afecten 236 llocs (31 de l’AVM i 205 de Vaersa).

L’ERO amb major nombre d’afectats: RTVV

L’ERO amb major nombre d’afectats és el de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), l’execució de la qual finalitzarà el pròxim 31 d’agost, i que suposarà l’eixida de 1.157 treballadors d’una plantilla inicial de 1.695.

El segueixen en quantia el de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), amb 323 acomiadaments; el de Vaersa, amb 205; el de l’Institut Valencià de la Vivenda (IVVSA), amb 200, i el de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València (CACSA), amb 140.

Alguns d’eixos ERO han sigut fruit d’un acord entre la direcció i els treballadors, com per exemple el de CACSA, el de FGV o el de CulturArts, mentre que el de RTVV està a l’espera que el Tribunal Superior de Justícia valencià resolga les demandes col·lectives formulades per quatre sindicats.

A les quinze empreses i fundacions públiques que ja han aplicat acomiadaments col·lectius s’uniran pròximament l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), actualment en període de consultes entre les empreses i els representants dels treballadors, i el Palau de les Arts, on prompte començarà eixa negociació.

Pel que fa al procés d’extinció d’entitats, un total de 32 han cessat ja la seua activitat i no consumeixen recursos pressupostaris, dels 46 ens del sector públic i dos ens del grup RTVV que s’han d’extingir segons el procés acordat pel Govern valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa