Diari La Veu del País Valencià
L’incendi al Camp de Túria ha cremat 78 hectàrees de Pedralba, Vilamarxant i Benaguasil
EFE / RedactaVeu / València

L’incendi forestal declarat ahir en el terme de Benaguasil, que es troba estabilitzat i sense flames, ha cremat 78 hectàrees dels termes de tres municipis valencians, dins del perímetre del parc natural del riu Túria.

Segons han informat fonts del Centre de Coordinació d’Emergències, la superfície afectada correspon a 62,8 hectàrees de Pedralba, 11,4 hectàrees de Vilamarxant i 3,6 hectàrees de Benaguasil.

El foc, que ahir presentava quatre focus, es va originar sobre les 13:30 hores d’ahir al costat del salt de la central elèctrica de Benaguasil, als voltants del riu Túria.

Encara que no es pot determinar la causa de l’incendi, ja que s’ha obert una recerca, les mateixes fonts han indicat que podria haver sigut intencionat.

En l’extinció de l’incendi intervenen 16 mitjans aeris, 12 brigades forestals, 8 autobombes, dues unitats del consorci de bombers i la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Compromís demana explicacions a Castellano per les ‘errades’ en l’extinció de l’incendi

El portaveu adjunt de Compromís en les Corts Valencianes, Juan Ponce, ha mostrat hui la seua “preocupació i perplexitat per com s’ha desenvolupat l’incendi que segueix cremant el Parc Natural del Túria al terme de Pedralba”.

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís “resulta incomprensible que al cap d’una hora de produir-se l’incendi, quan semblava que ja estava controlat, se’ls acabara escapant de les mans. Alguna cosa ha fallat i el conseller de Governació, Serafín Castellano, haurà de donar explicacions sobre aquest tema”.

S’ha cremat una zona molt valuosa del Parc Natural del Túria, la major part a Pedralba, una zona que és la que s’havia salvat de l’incendi del 2006 que es va emportar per davant quasi la meitat de les muntanyes de la Pea a Vilamarxant i el Palmerar de Pedralba. El que es va salvar llavors és el que s’ha cremat ara.

“Després de comprovar les errades en l’actuació contra l’incendi que es va iniciar ahir en el Parc del Túria, constatem que alguna cosa segueix fallant en la política contra incendis d’aquest govern”.

PSPV: “Castellano no ha aprés absolutament res dels incendis de l’any passat”

Per la seua banda, la presidenta del grup socialista en Les Corts, Ana Barceló, ha assegurat que el conseller de Governació, Serafín Castellano, “ha comés una irresponsabilitat en haver decidit dur a terme, precisament ara, obres en la base aèria de Setaigües, la qual cosa ha impedit que els avions hagen pogut traslladar-se des d’allà”.

D’aquesta manera, ha destacat que “l’ajuda aèria ha hagut de fer un major recorregut des d’altres punts, la qual cosa ha complicat encara més les labors d’extinció”. A més, Barceló ja va denunciar la passada setmana aquest fet, que “suposa que els avions han de desenganxar de la base d’Énguera” i ha remarcat que “Castellano no ha aprés absolutament res dels incendis de l’any passat i ha demostrat la seua incompetència una vegada més”.

El secretari d’Infraestructures i Sostenibilitat del PSPV i diputat en Les Corts, Francesc Signes, ha denunciat, a més, que la Conselleria “ha incomplit l’aprovació dels dos documents que regulen la protecció del Parc Natural del Túria”. D’aquesta manera, ha recordat que aquest paratge natural va obtenir la declaració corresponent l’any 2007, i que la normativa obliga a aprovar el corresponent PRUG i Pla d’Ús Públic dos anys després, per tant, tots dos haurien d’haver estat aprovats l’any 2009.

“Malgrat aquesta normativa, el pla especial ha sigut aprovat recentment, el 30 de novembre de 2012, per la qual cosa no ha sigut possible desenvolupar les determinacions per a la seua protecció contra els incendis forestals”, ha lamentat Signes.

Comparteix

Icona de pantalla completa